back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

10.FGBiH: Odigrana predstava “Bujrum moji”

U OFF programu 10.festivala glumca BiH održan “In memoriam Zlatko Đikić”, u okviru kojeg je AP “Neretva” Konjic odigralo predstavu “Bujrum moji”, režisera Emira Tucakovića

Večeras je u OFF programu 10.festivala glumca BiH održan „In memoriam Zlatko Đikić“, u okviru kojeg je Amatersko pozorište „Neretva“ Konjic odigralo monodramu „Bujrum moji“, za koju je tekst i režiju uradio Konjičanin Emir Tucaković. U Kino sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta, publika je uživala u sjajnoj igri Berina Habibije, koji je ispričao tešku priču o gubitku oca u ratu, pokazujući svu bol i težinu života osoba koji su izgubili svoje najmlije i njihovo snalaženje u današnjem društvu. Iako je publika do sada bila navikla da ih Tucaković kroz svoja pozorišna ostvarenja nasmije, ovog puta, režiser se odlučio na sasvim drugačiju priču, puno težu i bolniju, koju je publika ispratila s velikom pažnjom, nagradivši gromoglasnim aplauzom autora, glumca i ostale članove ekipe.

10.fgbih: odigrana predstava "bujrum moji"
10.FGBiH: Odigrana predstava "Bujrum moji"

„Očaran sam i oduševljen konjičkom publikom. Očekivali smo da će doći, ali ne baš u ovako velikom broju. Počašćen sam posjetom publike i njihovo prisustvo je samo potvrda i podrška da nastavimo raditi ono što i do sada radimo kada je u pitanju pozorište. Ove godine smo odlučili da se pokušamo predstaviti u nekom drugom svjetlu. Dok predstave „Sijaset“ i „Dijasporac“ predstavljaju parodiju našeg sistema, predstava „Bujrum moji“ je tragedija našeg društva. Potrudili smo se s ovom predstavom i mislim da smo uspjeli. Berin je iz nekog lika komedijaša koji nas nasmijava, uspio da napravi takvu transformaciju, da je iznenadio ne samo nas u publici, nego čak i svoje ukućane“-kazao je Tucaković, zahvalivši se glavnom glumcu na odlično odigranoj predstavi, koju je pratila i vrhunski urađena scenografija, sa kvalitetnim svjetlosnim i zvučnim efektima.

Glavni protagonista predstave „Bujrum moji“, Berin Habibije pokazao je još jednom izvrsnu glumu na sceni kroz ulogu sina koji je izgubio oca u ratu, pokazujući svu patnju i bol života nakon gubitka najvoljenijih. Njegovo igranje oduševilo je konjičku publiku, što su i pokazali iskrenim aplauzom.

10.fgbih: odigrana predstava "bujrum moji"
10.FGBiH: Odigrana predstava "Bujrum moji"

 „Imam osjećaj da sam još na sceni. Hvala publici, jer ovo je nešto najljepše što se desilo u mojoj amaterskoj glumi. Nisam očekivao ovakvu posjetu“-kazao je Habibija, dodavši da je nova predstava iziskivala veliku transformaciju, ali uz predan rad i redovne čitalačke probe, uspio je na najbolji način iznijeti ulogu do kraja.

„Bilo je emotivno teško. Meni je nakon prvog čitanja bila knedla u grlu, ali bila mi je čast i zadovoljstvo odigrati ovu ulogu i hvala Emiru i AP „Neretva“, koji su mi ukazali povjerenje“-naveo je Habibija.

Program 10.festivala glumca BiH nastavlja se u srijedu, 24.maja, kada će u okviru OFF programa biti održan „Školski teatar Konjic 2023.“, dok u ponedjeljak, 29.maja, gostuje Narodno pozorište Mostar s predstavom „Zbogom Kalifornijo“.

radiokonjic.ba

19.05.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima