back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

10.FGBIH: Odigrana predstava “Druga strana vjetra”

Predstava „Druga strana vjetar“, za koju dramatizaciju i režiju potpisuje Branko Ilić, nastala je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

Konjička publika večeras je na Festivalu glumca BiH u Konjicu pogledala predstavu „Druga strana vjetar“, za koju dramatizaciju i režiju potpisuje Branko Ilić, a nastala je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Riječ je o predstavi koja je inspirisana poezijom Miroslava Mike Antića, a namijenjena je mladima i njihovom odrastanju kroz simboliku mora i mornara. Nastala je kao ispitni rad studenata Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, kazala je mlada glumica Lara Dragović, koja u predstavi glumi kapetanovu kćer.

10.fgbih: odigrana predstava "druga strana vjetra"
10.FGBIH: Odigrana predstava "Druga strana vjetra"

„Ova predstava je nastala kao dramatizacija stihova Miroslava Antića iz raznih pjesama. To je bio naš ispit na drugoj godini, a dramatizaciju smo radili zajedno sa našim profesorom Brankom Ilićem. Taj proces je trajao neko vrijeme, dok smo sklapali stihove, pravili scenu, događaj, i tek onda smo se upustili u čitalačke probe. Teško je bilo stihove pretvoriti u radnju, ali savladali smo i taj zadatak. Postoji pjesma „Druga strana vjetra“ i to nam je bio kostur od kojeg je nastala cijela dramatizacija. Zajedno sa profesorom smo razmišljali kakva bi to mogla biti priča, da li o ljubavi, životu, drugarstvu, smrti…Shvatili smo da u  Mikinim pjesmama postoje sve te teme u svakoj pjesmi. I onda smo htjeli da ispričamo priču o svemu tome, kroz ljubav, slobodu, besmrtnost i to je suština cijele predstave, da nema kraja životu, nego se sve pretvara u nešto drugo, u more, u nebo, energiju, u ljubav“-kazala je Dragović.

Glumac Stefan Vuković izrazio je zadovoljstvo gostovanjem na Festivalu glumca BiH u Konjicu, kazavši da im je pripala velika čast da se pojave pred konjičkom publikom.

„Iako je ovo predstava za djecu, mlade, prijatno sam iznenađen da je publika, koju su činili, uglavnom, odrasli, ovako odlično prihvatila predstavu i naše igranje“-naveo je Vuković, koji u predstavi igra kapetana broda.

„Veliki je izazov to bio za mene na kraju druge godine, jer je ovo bila naša ispitna predstava, koja je, na svu sreću, i ostala na repertoaru. Lik kapetana prikazuje osobu koja život vidi kao igru, i uz sve nedaće, pokušava otvoriti neke nove dimenzije, pokazati da su stvari vrlo jednostavne i da ne treba da trčimo za srećom, jer je u malim stvarima”-istaknuo je Vuković.

10.fgbih: odigrana predstava "druga strana vjetra"
10.FGBIH: Odigrana predstava "Druga strana vjetra"

Njegova kolegica u predstavi Danica Rajković, igra najbolju prijateljicu kapetanove kćeri.

„U početku to je bio zabavni ispit, ali kasnije, iz igranja u igranje, ja sam ovom predstavom dobila veliku lekciju u životu, o slobodi, o slobodi govora i mišljenja, ljubavi, drugarstvu, porodici, nekim osnovnim vrijednostima u životu, na koje često zaboravljamo. Kroz svoj lik pokušavam pomoći prijateljici, olakšati joj neke stvari u životu i navesti je na pravi put“-kazala je Rajković.

U predstavi igraju još i Marko Rajković, Mirjana Spaić, Lazar Đurđević i Pavle Bogojević.

10.fgbih: odigrana predstava "druga strana vjetra"
10.FGBIH: Odigrana predstava "Druga strana vjetra"

Gostovanje Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje na Festivalu glumca BiH u Konjicu, rezultat je dugogodišnje međunarodne saradnje pobratimskih gradova Konjica i Tivta, odnosno Centra za kulturu Tivat i Narodnog univerziteta Konjic. Program 10.festivala glumca BiH biće nastavljen u utorak, 06.juna, kada će nastupiti Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom „Isus, sin čovječiji“.

radiokonjic.ba

04.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]