back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

10.FGBiH: Odigrana predstava “Gramatika poremećaja”

U okviru 10.festivala glumca BiH, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, odigralo je večeras pred konjičkom publikom predstavu“ Gramatika poremećaja“, u režiji Davida Alića. Glumci Vukašin Ranđelović i Mia Simonović u predstavi igraju mlade bračne partnere, Sergeja i Anđeliju, koji prolaze kroz različite životne situacije, kazala je glumica Mia Simonović.

„ Predstava „Gramatika poremećaja“ je metafora na sve to što se dešava u odnosu Sergeja i Anđelije, mladog para, koji su već dugi niz godina zajedno. Ti poremećaji su, zapravo, sve okolnosti u kojima se oni naleze, sve što utječe na njihov odnos. Mi to u predstavi zovemo poremećaji i otuda i naziv „Gramatika poremećaja“. Predstava je o tome kako oni to prevazilaze i kako je njihova ljubav jača od svih tih poremećaja koji ih sputavaju. Mislim da se većina ljudi može pronaći u ovoj priči“-kazala je Simonović.

10.fgbih: odigrana predstava "gramatika poremećaja"
10.FGBiH: Odigrana predstava "Gramatika poremećaja"

Za glumca Vukašina Ranđelovića bilo je izazovno odigrati ulogu Sergeja, jer je bilo potrebno dočarati cijelu priču publici.

„Mi smo se trudili da predstava proistekne iz problema dvoje ljudi, iz te neke početne situacije, pa do samog kraja i rješenja koji smo mi ponudili, a koje pokazuje šta jeste bitno i šta su sve druge nebitne stvari, koje nam u određenim trenucima djeluju daleko bitnije od suštine odnosa“-naveo je Ranđelović.

10.fgbih: odigrana predstava "gramatika poremećaja"
10.FGBiH: Odigrana predstava "Gramatika poremećaja"

U predstavi se pojavljuje i glumica Aleksandra Pejić. Njena uloga odnosila se na izvođenje muzičke numere, čime je, osim glumačkog, pokazala i pjevački talenat.

„Pjesma je važna, jer nije tek tako stavljena u predstavu, to je taj Sergej unutrašnji, doživljaj svijeta i vijeka, njegova kartaza i otriježnjenje i nije  slučajno zašto se ona pojavljuje na tom pijedestalu, kao neki ideal, a opet nešto što njemu suštinski nije potrebno, jer sve to već ima u Anđeliji. U tom smislu, ta pojava nje (žena koja pjeva op.a.), koju nismo naslovili, što je isto zanimljivo,  jeste jedan od ključnih momenata u predstavi, kada pogledata dramaturški i na nivou priče, i mislim da je to nešto što dopire do ljudi, pored glavnog toka priče“-istaknula je Pejić.

Glumac Fedor Đorović u predstavi je bio zadužen za muzičku podlogu koju je odsvirao na gitari.

„ Kolegica Sonja Isailović-Kesler je napisala tekst i učinio mi se pogodan za ovu predstavu. Spontano sam smislio akorde i to je ostavilo pečat na kraju ove priče-dodao je Đorović.

10.fgbih: odigrana predstava "gramatika poremećaja"
10.FGBiH: Odigrana predstava "Gramatika poremećaja"

Festival se nastavlja off programom u petak, 19.maja, kada će biti održan „In memoriam Zlatko Đikić”, u okviru kojeg će Amatersko pozorišta „Neretva“ Konjic odigrati monodramu „Bujrum moji“, za koju je tekst i režiju uradio Emir Tucaković, a igra Berin Habibija.

radiokonjic.ba

15.05.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima