Drugi upravo čitaju

10.FGBIH: Odigrana predstava “Isus, sin čovječiji”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar večeras je na Festivalu glumca BiH u Konjicu odigralo predstavu „Isus, sin čovječiji“, koju je režirao Robert Pehar, prema tekstu libanonskog pjesnika i filozofa Halila Džubrana. Predstava prikazuje biografiju Isusovog život, od rođenja do uskrsnuća, uz niz autentičnih likova iz Novog zavjeta. Glumac Miro Barnjak, koji igra dvije uloge, Šimuna Cirenca i debelog Abaza, pohvalio je konjičku publiku, kazaši da su sjajno reagovali na njihovo igranje.

„Zadovoljstvo nam je doći na ovaj festival, jer znam šta znači za jedno manje mjesto, kao što je Konjic, organizirati jednu ovakvu manifestaciju koja obrazuje nove ljubitelje teatra. Inače, predstava šalje poruku ljubavi, mira, tolerancije, međusobnog uvažavanja, upravo ono što bi mi u BiH trebali naučiti, jer je i Libanon imao veliku tragediju poput BiH, tako da bi iz ove priče mogli svi naučiti i da nam to bude neka vrsta pouke. Upravo različitosti koje imamo trebale bi nas zbližavati i činiti bogatijim i u duhovnom i u općem smislu“-kazao je Barnjak.

10.fgbih: odigrana predstava "isus, sin čovječiji"
10.FGBIH: Odigrana predstava "Isus, sin čovječiji"

Glumica Nikolina Marić je kazala da uvijek vole doći u Konjic, jer ima publiku koja zna reagirati, te je uživala u večerašnjem igranju.

„Igram lik Suzane, koja je ustvari narator cijele predstave. Ona je sam Halil Džubran, i preko nje on priča priču o Isusu, od njegovog rođenja pa do smrti i uskrsnuća.Tekst nije lagan, jer je ovo poezija u prozi, ali nakon prve probe, bilo je lakše“-navela je Marić.

Za glumicu Mirelu Mijančak- Kordić predstava „Isus, sin čovječiji“ je posebna za igranje, jer se kroz svoju ulogu obraća publici.

„Ovo je jedna od rijetkih predstava u kojoj, kako mi glumci volimo reći, „probijam taj četvrti zid“, jer se obraćam direkt publici.Upravo zbog jedne od mojih uloga, a to je žena po imenu Gifta, koja je ogorčena i koja mrzi Isusa. Direktna pitanja postavljam publici i meni je divno gledati rekacije ljudi. To mi je najveća čar ove predstave, jer ja uspijevam vidjeti izraze njihovih lica, točno ono što oni u tom momentu osjećaju“-istaknula je Mijančak-Kordić.

10.fgbih: odigrana predstava "isus, sin čovječiji"
10.FGBIH: Odigrana predstava "Isus, sin čovječiji"

Glumac Ivan Skoko je govoreći o nastupu u Konjicu, kazao da im je uvijek drago doći na Festival glumca BiH, koji se iz godine u godinu razvija. Ovo je bilo njihovo treće gostovanje i zadovoljan je kako je publika prihvatila predstavu „Isus, sin čovječiji“.

Osim pomenutih glumaca, u predsatvi igraju i Robert Pehar, Jelena Kordić-Kuret, Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Damir Čobo, Ana Ljubić, Ivan Prskalo, Filip Lukenda, Zorislav Galić i Branko Kuzmanović.

Program 10.festivala glumca BiH u Konjicu nastavlja se u četvrtak, 8.juna, kada će nastupiti Bosansko narodno pozorište Zenica, s predstavom „Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“

radiokonjic.ba

06.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

fotografije:Vehid Šišić

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima