18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

Oglasi

Danas je u Kino sali NU Konjic u okviru off programa 10.festivala glumca BiH, održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”. Učenici pet konjičkih osnovnih škola pripremili su se za pozorišnu scenu sa dramskom predstavom, monologom i recitativom, a prisutna publika je mogla uživati u njihovom nastupu.

11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023” otvoren je dramskom predstavom “Omer i Merima” u izvedbi učenika Druge OŠ Konjic.Također, pripremili su monolog “Žlibina” Martine Mlinarević Sopta, te recital “Bosna” Benjanima Isovića. Nastavnica dramske sekcije u pomenutoj školi Emina Delić, zadovoljna je današnjim nastupom učenika, a za radiokonjic.ba je kazala:

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

“Informaciju o festivalu smo dobili u dvanaestom mjesecu prethodne godine, i evo sve do danas smo se pripremali. 21 učesnik je učestvovao u dramskoj predstavi “Omer i Merima”, tako da je trebalo za sve njih pripremiti kostimografiju, scenografiju, bilo je izazovno ali i zadovoljstvo”.

Prva osnova škola Konjic za konjičku publiku je pripremila predstavu “Između da ili ne”, monolog “Prosanjane jeseni” te recital “Ja nisam sanjar”. Učenici su se za današnji festival pripremali sa nastavnicama Amelom Kozić i Radmilom Petrović.

“Učenici su odigrali dramsku predstavu “Između da ili ne” autora Zećira Hasića, a  koja govori o aktuelnoj temi odnosa roditelja prema djeci i obrnuto djeci prema roditeljima. Najvažnija poruka predstave je što manje korištenja mobitela, što manje igranja kompjuterskih igrica, a što više knjige i sporta” istaknula je Radmila Petrović.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

Za današnji nastup vrijedno su se pripremali i učenici OŠ “Čelebići”. Oni su na pozorišnoj sceni odigrali predstavu “Savremena porodica”. Memidžan Faris u dramskoj predstavi imao je ulogu djeda učenika koji je igrao glavnu ulogu, a o predstavi je kazao: “Pomenuta predstava govori o problemima savremene porodice, odnosu roditelja i ostalih ukućana prema djeci odnosno učenicima, nema razumjevanja, saslušanja pa nažalost, dolazi do problema u porodici”.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

Osim predstave, učenici su pripremili i monolog “Čuvaj mamu da ti duže traje”, te recital “Kraj potoka bistre vode”.

Publika je mogla danas uživati i u izvedbi dramske predstave, monologa i recitala učenika Osnovne škole “Parsovići”, a zadovoljstvo što već dugi niz godina učestvuju u ovom festival iskazala je nastavnica dramske sekcije Smaila Gabela koja je tokom nastupa, podržavala i bodrila učenike osnovne pomenute škole. “Ove godine nastupili smo predstavom “Analfabeta” Branislava Nušića, adaptacijom monologa “Hasanaginica” i recitalom “Oči bosanskih majki” autora Nusreta Omerike. Priprema za festival je svake godine drugačija, jer svako dijete je individua za sebe, ali zadovoljni smo današnjom izvedbom” izjavila je Gabela.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

“Velika mi je radost što smo uzeli učešće u prestižnom školskom festivalu za osnovce. Prije svega drago mi je što se djeca kroz dramsku igru uče kulturi govora, kulturi ponašanja, mnogo uče iz oblasti književnosti kako domaće tako i svjetske, ali uče i o drmaskom odgoju” izjavila je za radiokonjic.ba voditeljica dramske sekcije u OŠ “Seonica” Jasmina Husić. Dramskom predstavom “Potraga za znanjem” Tomislava Albertovića, monologom “Omer od Amsterdama (Hadžibeg) Kemala Čopre, i recitalom grupe autora “Svojoj Bosni ljubav dajem”, predstavili su se učenici OŠ Seonica.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

Učenici pomenutih konjičkih osnovnih škola imali su priliku prije samog nastupa na sceni, da učestvuju u radionicama koje su bile na temu scenskog pokreta i govora tijela, a koje su organizovaoli članovi stručnog žirija.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

Također, nakon završene predstave žiri kojeg su činili članovi Mirza Mušija-predsjednik, Nusret Omerika u ime Pedagoškog zavoda Mostar i Dino Kerić, odlučili su o dodjeli nagrada u trinaest kategorija. Tako su učenici Prve osnovne škole Konjic ponijeli nagrade za glavnu žensku ulogu (Ajla Landžo) i za režiju, dok su učenici Druge OŠ Konjic osvojili nagrade u kategoriji dramatizacije i scenografije te nagradu za sporednu žensku ulogu (Azra Kezo). OŠ “Čelebići osvojila je nagade za najbolju monološku izvedbu ali i najbolju muziku, dok je OŠ “Parsovići” osvojila naradu za glavnu mušku ulogu (Enver Turković), sporednu mušku ulogu, za najbolju kolektivnu dramsku igru te za najbolji plakat. Nagrada za najbolji recitativ i kostimografiju pripala je OŠ “Seonica”.

10.FGBIH: Održan 11. pozorišni festival za osnovce “Školski teatar 2023”

radiokonjic.ba

24.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima