18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

10. FGBIH: Večeras odigrana predstava “Djelidba” Kamernog teatra 55

Oglasi

U okviru 10. Festivala glumca BiH, večeras je u Kino sali NU Konjic odigrana predstava „Djelidba“ Kamernog teatra 55, prema tekstu Skendera Kulenovića a u režiji Aleše Kurta.

Radnja je smještena u mali bosanskohercegovački gradić, i prikazuje kako se njegovi stanovnici nastoje prilagoditi dramatičnim političkim promjenama nakon nedavno prije toga završenog Drugog svjetskog rata i uspostave komunističke Jugoslavije.

Glumica Vanesa Glođo iskazala je zadovoljstvo što je bila dio 1O. Festivala glumca BiH, te da joj je bila čast igrati pred publikom koja je po njenom mišljenju na bolji način shvatila značaj i suštinu predstave, za razliku od publike u Sarajevu pred kojom igraju. Govoreći o predstavi „Djelidba“ za radiokonjic.ba je između ostalog kazala: „Predstava govori o stvarima koje postoje od kako postoji BiH, a to jeste da je BiH država koja je osnovana sa tri različite vjeroispovjesti koji se kasnije kroz vjeroispovjest identifikuju kao narodi. To je dobar poligon, oružje i sredstvo koje koriste političari kako bi taj narod stalno držili u svađi, dok s druge strane imamo ljude koji su za to da se sve pravedno rapodijeli te da svako dobije svoje, jer znaju da svako drugo rješenje vodi u rat“.

10. FGBIH: Večeras odigrana predstava "Djelidba" Kamernog teatra 55

Glumac Amar Čustović prvi put je večeras igrao pred konjičkom publikom, a u predstavi „Djelidba“ igrao je tri uloge. Istaknuo je da je lijepo doći u Konjic, u sredinu koja prepoznaje glumu i pozorište.

„Večeras je bilo jako zanimljivo, jer nismo navikli da učestvujemo u Festivalu koji se bavi glumcima, kao osnovnim motorom, odnosno pokretačem teatra . Mogu reći da je nama to bilo jako inspirativno iz  razloga da pokažemo neke naše vještine, da pokažemo sredstava kojima vladamo, partnerskom igrom kojom se najviše ponosimo, a mislim da je i publika to mogla vidjeti“ izjavio je za radiokonjic.ba. glumac Amar Čustović.

Nakon odigrane predstave svoje utiske o predstavi podijelio je i Enes Kozličić koji je naglasio da se u današnje vijeme glumac na određeni način suputava, ali da je Festival glumca BiH prilika da glumci dobiju na značaju. U predstavi „Djelidba“ igrao je ulogu Antelje: „Lik Antelja je raspisan kao stariji lik odnosno čovjek, a mi smo to večeras prilagodili da lik bude mojih godina. Tekst predstave je važan ne samo za BiH, nego i za Balkan, jer ono o čemu on govori i o čemu je govorio pedesetih godina, nažalost i dalje je aktuelno“.

U predstavi su osim Vanese Glođo, Enesa Kozličića i Amara Čustovića, igrali i: Gordana Boban, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović i Elma Juković.

Konjička publika je i večeras uživala u glumačkom izvođenju “Djelidbe” Kamernog teatra 55.

10. FGBIH: Večeras odigrana predstava "Djelidba" Kamernog teatra 55

U nastavku 10. Festivala glumca BiH, u četvrtak 11. maja na repertoaru je Pozorište mladih Sarajevo, a odigrat će predstavu „Lenora- priča o podsvjesti Edgara Allana Poea“.

radiokonjic.ba

08.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima