Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

10FGBIH: Odigrana posljednja predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”

Večeras je gostovanjem Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana i posljednja predstava „ Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“ na ovogodišnjem 10.festivalu glumca BiH u Konjicu. Predstava je nastala prema romanu „Tri dana“, autora Romana Sikore, za koju režiju potpisuje Tanja Miletić-Oručević. Radnja predstave smještena je u Prag i nastala je prema istinitom događaju, a govori o gospodinu B. koji od uspješnog bankara postaje beskućnik i na kraju, nako što je tri dana ležao na ulici, umire sam, bez da je iko od prolaznika pokušao da mu pomogne. Glavnog lika, gopsodina B., igra Nusmir Muharemović, i kako je kazao za radiokonjic.ba, ovo je priča o svima nama.

„Tri dana“ je, ustvari, predstva o čovjeku koji je živio kapitalizam i kojeg je isti taj kapitalizao pojeo. Međutim, on dolazi među prosjake, gdje ponovo budi u sebi kapitalizam i rađa kapitalizam u svima njima. Ovo je priča o jednom konzumerističkom društvu koji svi mi živimo i koji nas iz dana u dan jede, jer kupujemo i želimo sve ono što nije sreća. Priča je ispričana na jedan duhovit način, što je publici prijemčljivije, jer kada ovako slušamo, zvuči jako teška, međutim, ispričana je na duhovit i šarmantan način“-rekao je Muharemović.

10fgbih: odigrana posljednja predstava "tri dana ili uspon i pad gospodina b."
10FGBIH: Odigrana posljednja predstava "Tri dana ili uspon i pad gospodina B."

Bosansko narodno pozorište Zenica redovno učestvuje na Festivalu glumca BiH i svaki put publika odlično prihvati njihova pozorišna ostvarenja, kazao je glumac Adem Smailhodžić, koji u predsatvi „Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“, igra nekoliko uloga.

„Zaista, sretni smo što redovno dolazimo u Konjic i na Festival glumca, koji slavi glumačku profesiju. Kada je u pitanju predstava koju smo ovog puta odigrali u Konjicu, moram kazati da je nastala po istinitom događaju, odnosno da je čovjek tri dana ležao u Pragu i da mu niko nije htio pomoći i kada to znate, cijela priča je još potresnija. To jeste crni humor, ali je sigurno potresno saznanje u kakvom to svijetu mi živimo. Ono što mi možemo jeste da ukažemo na sve te probleme i nadam se da uspijevamo kroz ovu predstavu, jer vidio sam da je i publika prihvatila ovu predstavu onako kako smo i priželjkivali i zbog toga smo sretni“-naveo je Smailhodžić.

Konjičku publiku voli i glumac Zlatan Školjić. Na Festivalu glumca BiH je gostovao nekoliko puta i uvijek se raduje dolasku. Govoreći o predsatvi, Školjić je kazao da istu svako doživljava na svoj način.

10fgbih: odigrana posljednja predstava "tri dana ili uspon i pad gospodina b."
10FGBIH: Odigrana posljednja predstava "Tri dana ili uspon i pad gospodina B."

„Pisac Roman Sikora je zanimljiv baš po tome što uspijeva da sve okrene na neki crni humor, a da opet priča o problemima. Najteže je napraviti komediju u kojoj se ljudi smiju sami sebi i to je nekako najkvalitetnija komedija, po mom skromnom mišljenju“-istaknuo je Školjić.

Završnica 10.festivala glumca BiH i dodjela nagrada za najboljeg glumca i glumicu na ovogdišnjem festivalu biće održana  u četvrtak, 15.juna 2023.godine. Nakon toga biće održan OFF muzički program odnosno koncert dueta “Alkatmer”, Zanina Berbića i Adisa Sirbubala.

radiokonjic.ba

08.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

fotografije: Vehid Šišić

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima