16.5 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Druga osnovna škola Konjic upriličila prijem za prvačiće

U centralnoj i područnim školama upisano 88 učenika Danas je...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

10.FGBIH: Odigrana predstava “Isus, sin čovječiji”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar večeras je na Festivalu glumca...

15.januar, Dan vozača i automehaničara: Ismet Kevrić, penzionisani vozač

Oglasi

87 – godišnji sugrađanin Ismet Kevrić svoj radni vijek je proveo kao vozač, a u penziju su ga ispratile kolege iz preduzeća „Šumarstvo-Prenj“ Konjic 1998.godine.


Ismet je 1955. godine položio vozački ispit u Jablanici, a dvije godine kasnije je otišao na služenje vojnog roka, gdje je također bio vozač. Nakon povratka iz JNA počeo je svoj profesionalni vozački staž u konjičkom preduzeću, u kojem je radio sve do penzije.
Ismet je tokom svog profesionalnog rada u preduzeću iskustvo stjecao vozeći različite automobile, a prisjetio se da mu je prvo vozilo bilo gazika.
„To je bilo rusko auto, slično džipu sa ceradom, a sa strane je imalo reflektor. Poslije sam vozio FAP-a četvorku, i to mi je bilo omiljeno vozilo. U njemu sam mnogo noći prespavao kada bih išao na put. U početku su ta vozila imala mehaničke volane i teško je bilo upravljati, pa su bili i žuljevi na rukama, a kada bi vozilo naišlo na kamen mnogo je trzalo. Kasnije je bilo lakše kada su upravljači bili hidraulični“ – prisjetio se Ismet, koji je rekao da su tadašnji vozači uglavnom sami popravljali svoja vozila i vodili brigu o njima.

15.januar, Dan vozača i automehaničara: Ismet Kevrić, penzionisani vozač

Pamti Ismet kada je današnji magistralni put M 17 bio makadamski.
„ Vozili smo makadamskim putem i prema Sarajevu i prema Mostaru, a na putu kod Bijelog Polja je bilo mnogo rupa i teško je bilo voziti“.
Naš sagovornik je sa velikim respektom govorio i o svom radnom kolegi, pokojnom Ferdi Smoljanu, sa kojim je bio i prijatelj, a drugovanje su nastavili i nakon odlaska u penziju.
„Bili smo kao braća, mogli smo jedan drugome sve povjeriti. Dolazili smo jedni kod drugih, nismo znali je li iko od nas jedan drugome dužan“ – prisjetio se Ismet svoga kolege.

15.januar, Dan vozača i automehaničara: Ismet Kevrić, penzionisani vozač
Ismet Kevrić sa radnim kolegama

Ismet, koji je proveo više od četrdeset godina radeći u preduzeću „Šumarstvo – Prenj“ uglavnom prevozeći građu, prisjetio se još nekih događaja iz svoga vozačkog perioda.
„ Svašta sam doživio. Sjećam se da sam jednom pošao po građu i na Ivanu zatekao jednog vozača kamiona sa prikolicom, koji zbog snijega nije mogao nastaviti put. Pomogao sam mu i on je nastavio dalje. Poslije kada sam išao u Beograd po traktore u jednoj kafani me je prepoznao taj vozač i počastio u znak zahvalnosti što sam mu pomogao na Ivanu“ – kazao nam je Ismet rekavši da je, dok je služio u JNA, bio i vozač pokojnom Franji Tuđmanu, koji je tada bio kapetan 1.klase.

Ismet Kevrić je sadašnjim vozačima uputio savjet da budu oprezni i solidarni, da poštuju saobraćajne znakove, da ne voze brzo i da ne sjedaju u auto ako su pod dejstvom alkohola.

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba/ Ismet Kevrić
15.01. 2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima