back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: danas će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći još 50 identificiranih žrtva genocida

Na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, na 22. kolektivnoj dženazi danas će, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći će još 50 identificiranih žrtva genocida, među kojima tri maloljetnika, potvrdili su iz Institua za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Šaha Bumbulović će danas u mezar spustiti posmrtne ostatke oca Adila Selimovića. On je imao 59 godina 13. jula 1995. godine kada je stradao. Pronađen je 2007., ali porodica je tek ove godina smogla snage za ukop.  On i Husejin Krdžić su najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine.

Ona kaže da je pronađeno oko 80 posto kostiju njenog oca. Izjavila je da joj je donekle drago što će pronaći svoj smiraj, a istovremeno i teško zbog toga što je ostala bez ikoga svog. Bumbulović, koja je kao 25-godišnjakinja u aprilu 1993. sa svojom djecom otišla za Tuzlu, kazala je da je tokom rata u Srebrenici izgubila 21 člana bliže i dalje porodice.

27. godišnjica genocida nad bošnjacima u srebrenici: danas će u memorijalnom centru srebrenica - potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći još 50 identificiranih žrtva genocida
27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: danas će u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći još 50 identificiranih žrtva genocida

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH, ove godine će biti ukopane i tri maloljetne žrtve. Najmlađa žrtva je Salim Mustafić koji je u momentu stradanja imao 16 godina, dok su Vahid Smajlović i Elvir Muminović imali 17 godina.

Fazlić je navela da su do sada u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 6.671 osobe, a da će ukupno sa ukopom žrtava ove godine taj broj iznositi 6.721 žrtava.

Najviše žrtava ukopano je 2003. godine kada je vječni smiraj našlo 989 žrtava, navodi Avaz. Te godine 31. marta, na prvoj kolektivnoj dženazi ukopano je 600 identificiranih tijela.                                                                                                  Na komemoraciji 11. jula iste godine smiraj su dobile 282, a 20. septembra, kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton (Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari, ukopano je još 107 posmrtnih ostataka. Sedam godina poslije, u desetoj i do sada najvećoj kolektivnoj dženazi, 11. jula 2010. godine ukopano je najviše tijela. U prisustvu oko 50.000 posjetilaca, u kabure je spušteno 775 tabuta.

U posljednje četiri godine broj ukopa je sve manji, a razlog treba tražiti u činjenici da se posljednjih godina sve manje otkrivaju masovne grobnice. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 lokacija. Samo u Podrinju je pronađena 81 grobnica. Uglavnom su to primarne, sekundarne, pa čak i tercijarne masovne grobnice.

27. godišnjica genocida nad bošnjacima u srebrenici: danas će u memorijalnom centru srebrenica - potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći još 50 identificiranih žrtva genocida
27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: danas će u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, pored do sada ukopanih 6.671, vječni smiraj naći još 50 identificiranih žrtva genocida

Među identificiranim je 440 maloljetnih osoba, te 22 žene. Osim 6.671 do sada ukopanih žrtava, 225 posmrtnih ostataka je prema želji porodica, ukopano na drugim lokacijama, u mjesnim i porodičnim mezarima, naveo je Avaz.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca. Prema podacima INO-a BiH još uvijek se traga za oko 1.200 Srebreničana, naveli su iz BIRN-a.

radiokonjic.ba/ Dnevni avaz/ BIRN BiH

11.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]