back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

3.Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva Planeta žeNERA

Izložbe, ispovijesti, radionice, panel diskusije, promocije, koncerti, projekcija filma…

3.Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva Planeta Ženera počinje u petak, 03.novembra.  

Tokom tri dana biće organizovano nekoliko događaja čiji je cilj osnažiti, ohrabriti i potaknuti žene na stvaralaštvo i aktivizam. Prvi festivalski sadržaj je predavanje za srednjoškolce u amfiteatru Srednje škole u 14 sati gdje će članovi udruženja Cerebra razgovarati sa srednjoškolcima o govoru mržnje, diskriminaciji i toleranciji.

Festival planeta žeNERA će biti otvoren vriskom za Palestinu. U 20 sati sati će biti dodijeljene i nagrade Super Nera i Solidarnost na djelu, nakon čega će uslijediti izložba slika Edite Čolakhodžić i Nađe Muratović, te koncert Alme Abdagić.

Drugog festivalskog dana biće upriličeno šest programa, panel diskusije u kojima će učestvovati i aktivistice iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine  koje su u Evropi i svijetu prepoznate i nagrađivane za aktivizam.

Drugog dana će u 18 sati u učionici Srednje škole svoje iskustvo, svoju ispovijest sa prisutnima podijeliti žena koju su nakon dolaska u Palestinu zarobili izraelski desničari.

Nakupljene, prerađene ili neprerađene emocije prisutni će moći ispoljiti u 19:20 kroz poeziju jer u tom periodu festival se nastavlja čitanjem stihova uz svijeće suze i ljubav, a u 20 sati pjesmom i koncertom Mostarke Anite Šunjić – Sloboda je ženskog roda.

Festival će biti zatvoren u nedjelju kada će u  hotelu Oaza biće održane dvije radionice. U 10 sati radionica Ljekobiljarka – Medine Bakić Gosto,  a u 11 sati crtanje kanom Edite Čolakhodžić.

Za vrijeme prve radionice u 10 sati će u Srednjoj školi Konjic biti održan interni sastanak pomagačica iz 4P mreže koje su na raspolaganju u skoro svakom gradu u BiH ženama žrtvama porodičnog nasilja, kako bi analizirale i unaprijedile svoje aktivnosti i pomogle ženama u osnaživanju, što je i svrha ovog festivala. Osnažiti žene, njihov aktivizam i stvaralaštvo.

Kompletan program pogledajte na promotivnom plakatu Planeta žeNERA, Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva.

3.festival ženskog aktivizma i stvaralaštva planeta ženera
3.Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva Planeta žeNERA

radiokonjic.ba

02.12.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima