back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

9. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Danas se obilježava Međunardoni dan brobe protiv korupcije. Tim povodm razgovarali smo sa Damjanom Ožegovićem, iz “Transparency International“  koji je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, kao i svijesti građana o koruptivnim radnjama.

“Korupcija je nažalost pojava koja zadire u sve pore društva o kojoj moramo podizati svijest kako bismo sve segmente našeg društva ojačali, poboljšali naš životni standard i u tom smislu je i današnji datum veoma bitan, kako bismo podigli svijest kako kod građana, tako i kod svih zaposlenih u javnim ili privatnim organima koji mogu da podliježu koruptivnim radnjama i kojima se mora podići svijest o štetnosti koruptivnih radnji, kako po njih same tako i po cijelu njihovu okolinu” – kazao je za radiokonjic.ba Damjan Ožegović, iz “Transparency international”.

“Transparency International” kao globalna organizacija radi indeks percepcije korupcije, to je jedan od najjasnih pokazatelja stanja korupcije u društvu koji se radi globalno u 180 zemalja širom svijeta, kazao je Ožegović  te dodao: “Prema indexu percepcije korupcije, BiH se nalazi na 110. mjestu gledajući od najbolje ka najgorem i ovo je najlošiji rezultat u proteklih 10 godina. BiH je jedina država u regionu koja proteklih godina bilježi konstantan pad na ljestvici indeksa percepcije korupcije, dok su ostale države regiona nekada padale, nekada su bilježile pomak ili su nekada stagnirale. U Evropi su samo dvije lošije rangirane države, a to su države koje su trenutno zahvaćene ratom”

“Građani idu linijom manjeg otpora, počevši od davanja sitnog mita saobraćajnom policajcu, pa do davanja nekih krupnijih na primjer za operaciju ili za neke unosne poslove prilikom javnih nabavki ili slično. Jedini koji bi mogli suzbiti korupciju su nadležna tužilaštva i sudovi, odnosno naše pravosuđe. Svrha krivičnih sankcija jeste podizanje svijesti kod građana o štetnosti krivičnih djela, budući da mnoga krivična djela jesu koruptivna krivična djela” – kazao je Ožegović.

“Mi u “Transparency International” imamo centar za besplatno pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije. Na godišnjem nivou u prosjeku zaprimimo 250 prijava. Mnogi građani se odlučuju da anonimno prijave korupciju, međutim ta informacija nije toliko kvalitetna kao kad građanin odluči da imenom i prezimenom istupi i da bude eventualno svjedok”- istaknuo je.

U BiH nemaju svi građani jednaku zaštitu. U RS-u postoje zakoni koji štiti prijavetelje korupcije dok to u FBiH nije slučaj.

“U RS-u postoje zakoni koji štite prijavioce korupcije dok to u FBiH nije slučaj. U jednom entitetu građani neće biti zaštićeni zakonski. Neophodno je ojačati vjeru građana, u smislu da znaju da će njihove prijave biti završene na pravi način i da će eventualni počinioci korupcije biti procesuirani, a drugo što je bitno jeste da građani znaju da će biti zaštićeni. Ovo nažalost u jednom entitetu nije slučaj, ali nadamo se i očekujemo da će i taj zakon biti ubrzo donesen” – kazao je Damjan Ožegović, iz “Transparency international”.

radiokonjic.ba

09.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]