back to top
7.8 C
Konjic
24 Aprila, 2024

Danas u Konjicu održan Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “Mozaik”

U organizaciji Udruženja “Žena za ženu” Konjic danas je na platou ispred Gradske džamije u Konjicu prvi put upriličen Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti ”MOZAIK”. Cilj mu je prezentacija ženskog stvaralaštva i rada, promocija očuvanja tradicionalnih zanata, kulturnih vrijednosti, unikatnih radova i turističkih potencijala Konjica.

Prema riječima predsjednice Udruženja Lejle Halilović od najavljenih petnaest na Festivalu je učestvovalo jedanaest udruženja iz Konjica, Žepča, Sarajeva, Vogošće, Jablanice i Zenice.

”Cilj nam je da, osim postojećih, i Festival Mozaik u Konjicu poprimi tradicionalni karakter. Ovo nam je prvi, a osim proizvoda i unikatnih rukotvorina na ovaj način želimo promovisati i naše turističke potencijale. Želim se zahvaliti svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji, a posebno našim gošćama koje su putovale i po nekoliko sati kako bi danas bile sa nama”- kazala je predsjednica Udruženja “Žena za ženu“ Konjic Lejla Halilović.

danas u konjicu održan festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “mozaik”
Lejla Halilović

Ljilja Šoja je došla iz Istočnog Srajeva kao predstavnica Udruženja građana “Probudi se”. Udruženje datira već petnaest godina, a ima aktivnih 40 članica koje se bave poljoprivredom i ručnim radom. Ističe kako je zadovoljna druženjem u Konjicu i interesom posjetilaca.

Halima Kamerić iz Žepča predstavljala je Udruženje “Begov han“.“Ovdje smo prvi put,Naše žene rade nakit I igračke koje pletemo za Italiju. Pravimo posteljine, jorgane, jastuke I dekoracije. Ovdje smoprvi put . jako nam se sviđa, pa se nadam da neće biti I posljednj”i-kazala je.

Rabija Šećirović proizvodi rukavice, nakit i torbe pod nazivom “Rabija-Rapka”.

“Ovo mi je osmi sajam, a prvi u Konjicu. Ovdje sam često, na Boračkom jezeru, a ova posjeta je ujedno i prilika da malo bolje upoznam sam grad”- ispričala je Rabija.

Naila Lela Habibija iz Ostrošca često izlaže svoje proizvode u Konjicu i predstavlja svoj brend “Lela  art”.  “Danas sam ponudila proizvode od jute, nakit, te prerađevine od voća i povrća. Festival je lijepa manifestacija i nadam se da će se što duže održati”.

Konjičanka Mila Ristić posjetila je Festival, a tražila je da kupi neku sliku ili goblen. Kasla nam je da uživa u maštovitim rukotvorinama izlagačica jer se i sama nekada bavila ručnim radom.

danas u konjicu održan festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “mozaik”
Danas u Konjicu održan Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “Mozaik”

radiokonjic.ba

16.09.2022.g.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima