5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Adis Kečo: Dostojanstven život za radnike u BiH je misaona imenica

Međunarodna konferencija sindikata od 2008. godine obilježava 7. oktobar kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. Obilježavanje ovog dana ima za cilj podsjetiti na ljudsko pravo na rad i adekvatne uslove rada, kao i na dovoljna primanja za osnovne socijalne i porodične potrebe radnika. Tim povodom razgovarali smo sa Adisom Kečom, pravnikom u Savezu samostalnih sindikata BiH.

“S obzirom na stanje u BiH nekako nemamo previše razloga da slavimo ovaj dan iz prostog razloga što su radnici u teškoj i nezavidnoj poziciji. Pored toga sa ovim trendovima koji prate čitav svijet, govorimo o inflaciji, kada uporedimo sa stanjem našoj u zemlji u smislu minimalne plate koja je 543 KM sasvim je jasno da je dostojanstven život za mnoge radnike misaona imenica” – kazao je za radiokonjic.ba Adis Kečo, pravnik u Savezu samostalnih sindikata BiH.

“Mi nacrt zakona o minimalnoj plati vidimo kao jedno svjetlo na kraju mračnog tunela. FBiH nikada nije imala ovakav tip zakona koji je usvojen u formi nacrta, iskreno se nadamo  da će kroz javnu raspravu doći kvalitetniji prijedlozi rješenja za ovaj nacrt i da će on početkom naredne godine biti usvojen u Predstavničkom domu,zatim u Domu naroda i stupiti na snagu.  To bi značilo , da svaki radnik u FBiH bi imao platu  1000KM, iznos ispod kojeg poslodavac ne bi smio isplatiti nijednu platu radniku. To bi istovremeno značilo amortiziranje inflacije koja je prema analizama stručnjaka u konstantom porastu” – dodao je Kečo.

“Od minimalne plate od 543 KM  se ne mogu pokriti ni osnovne potrepštine za jednog čovjeka, a da ne govorim o nekoj porodici. Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu je 2900 KM, samim tim možemo pretpostaviti da je veliki broj naših radnika na samom rubu egzistencije” – istaknuo je.

PROČITAJ:   OSR Konjic: Uspješna organizacija Kup-a BiH u mušičarenju za 2022. za seniore/ekipno

“Zajednički prosperitet se može postići kroz saradnju sindikata, poslodavaca i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. To je ono što mi znamo reći socijalni dijalog koji je u BiH davno zamro i jako ga je teško uspostaviti. U zapadnim zemljama se razgovara snagom argumenata, a ne snagom sile. Očekujemo da će nove vlasti prepoznati sindikate kao socijalne partnere i da će konačno sjesti za pregovarački u cilju poboljšanja, radnog, pravnog i ekonomsko – socijalnog položaja radnika” – dodao je Kečo.

“Kroz brojne proteste smo pokazali javnosti da je maćehinski odnos Vlade FBiH prema radnicima. Nadamo se da će se dolaskom nove vlade to stanje promijeniti, u suprotnom postavlja se pitanje da li će ovdje biti iko da radi ukoliko se nešto ne promijeni. Nacrt zakona o minimalnoj plati je sigurno jedna poluga na osnovu koje će radnici razmisliti  da li će napustiti BiH ili će ostati ovdje da se bore i žive sa svojim porodicama” – zaključio je Adis Kečo, pravnik u Savezu samostalnih sindikata BiH.

radiokonjic.ba

Naslovna fotografija: okanal.oslobodjenje.ba

07.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima