back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

AJB DOC u Konjicu: Večeras premijerno prikazan film “Svako ima svoj Everest”

Film prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Centrom za kulturu NU Konjic i ove godine gostuje u našem gradu. Za razliku od prethodnih, NU Konjic ove godine premijerno prikazuje ostvarenja domaćih autora. Večeras, prve večeri AJB DOC-a u Kino sali NU Konjic premijerno je prikazan film “Svako ima svoj Everest”kojeg autorski potpisuju Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić.

Film prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu u filmu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama. Nakon penjanja na najviše vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike logičan je bio pokušaj uspona na Mount Everest, jer san svakog alpiniste je da se popne na najvišu planinu na svijetu, krov svijeta Mount Everest.

U znak poštovanja prema konjičkoj publici, Tomislav Cvitanušić poslao je pozdrave putem video poruke, gdje je između ostaloga kazao: “Film “Svako ima svoj Everest” je film ponajmanje o penjanju, a ponajviše o trudu, zajednišvu, zahvalnosti i mnogim vrijednostima kojima nas uče planine. Himalaji su Himalaji, ali bosanskohercegovački Himalaji su planina Prenj, jer mjenjaju boje u svim sezonama” poručio je.

ajb doc u konjicu: večeras premijerno prikazan film “svako ima svoj everest”
Tomislav Cvitanušić

Konjička publika, planinari, ljubitelji prirode i planina, ali i ostali sugrađani večeras su došli pogledati premijeru pomenutog film.

Emil Bakoš pasionirani planinar koji je do sada popeo mnoge vrhove, a planira i nove u skorije vrijeme, za radiokonjic.ba je kazao da je večeras uživao gledajući najveće dostignuće Tomislava Cvitanušića.

“Lično poznajem Tomislava i sva njegova životna dostignuća, ovo je najveće. Mislim da su ovim filmom pogodili srž, uveli su likove koji su kompetentni, koji znaju mnogo o ovome, podijelili su emocije, prenijeli su ih na nas, prelijep film. Prije dvije godine sam postavio sebi za cilj da ću popeti Ararat, nešto što je više od 5000 metara i to mi je pošlo za rukom. Sad pomalo zagledam Kilimandžaro, pa ne znam radi bioloških granica dokle ću “dobaciti”, ali godine su na kraju samo broj. Ove godine sam penjao mnogo, imam jedan lični izazov, popeti sve vrhove susjednih zemalja i Balkana, pa i neke zemlje koje se malo odmiču od Balkana, znači država i njen najvišu vrh na najvišoj planini. Ove godine sam popeo još dva takva vrha u Rumuniji i na Kosovu i najesen još kontam popeti jedan vrh u Srbiji i zaokružiću tu priču”, kazao je Bakoš.

ajb doc u konjicu: večeras premijerno prikazan film “svako ima svoj everest”
Emil Bakoš

Benjamin Mušinović director NU Konjic za radiokonjic.ba je izjavio:

“Mnogim konjičanima zaljubljenicima u veličanstveni Prenj ova planina je drugi dom. Sve više je mladih ljudi koji pohode njegov najveći vrh tkzv. “Zelenu glavu”, maštajući da jednoga dana poput sjajnog Cvitanušića otvore nove horizonte sa vrhova Everesta. Naš Everest-Prenj je planinski masiv u sjeverozapadnom dijelu istočne Hercegovine, smješten u središnjem dijelu Dinarida. Okružuju ga jezera Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovačko kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. Ovi “rajski predjeli i čistoća okoliša” sve više motivišu brojne posjetioce od orijenta do okcidenta. Ponosni smo i pomalo bojažljivi u nostojanju da, u današnjem vremenu “sofisticiranog kolonijalizma” i brojnih ratova, te silne nepravde, gdje se konfiskuje imovina, energija i resursi, očuvamo ovu ljepotu. No motviraju insani poput Tome, oni vas naprosto energiziraju da date zadnji atom svoje snage kako biste postigli cilj i borili se za dobre, lijepe i pozitivne priče koje prezentira i afirmira AJB DOC”.

ajb doc u konjicu: večeras premijerno prikazan film “svako ima svoj everest”
Benjamin Mušinović direktor NU Konjic

Sutra, druge večeri ovog međunarodnog festivala u Kino Sali NU Konjic ali istovremeno i u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu premijerno će biti prikazan film “Nasljeđe Daytona: BiH – krhki mir” u 19:30 sati.

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

09.09.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima