Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Aktuelna kupovina sjemenskog materijala za proljetnu sadnju

Pripreme za proljetnu sadnju su uveliko počele. Kupovina sjemenskog materijala (krompira, luka i ostalih povrtlarskih kultura) je aktuelna u poljoprivrednim apotekama, a cijene su ostale na nivou prošlogodišnjih, kazala nam je Sanela Tucaković, magistar poljoprivrede.

“Sezona za proljetnu sadnju je uveliko počela krajem januara. Krompir  je u prodaji, a luka imamo tokom čitave godine, a mnogi koji sade veće količine, to su obavili jesenas. Nije došlo do poskupljenja sjemenskog materijala, a cijene krompira u odnosu na prošlu godinu su skoro iste, a kreću se od 1.70 KM do 2.60 KM. Cijena luka je ostala ista kao i prošle godine, jedino cijene sitnih sjemena su skuplje za 0.10 KF”-kazala je Tucaković.

Iako su mozda cijene sjemenskog materijala ostale na nivou prošlogodišnjih, za mnoge građane, barem za one koji žive od penzije, cijene su visoke. Nazif Cero iz Ribića svake godine posadi osnovne povrtlarske kulture, a danas smo ga zatekli u poljoprivrednoj apoteci, dok se raspitivao za cijene sjemena.

“Već sam nabavio krompir, a trebam još i luk. Trebam i najlon za plastenik, a cijene su bile normalne do skoro, ali sada su u odnosu na naša penzionerska primanja, visoke”-rekao nam je Cero.

Velija Đuderija, za razliku od prethodnog sagovornika, živi u gradu i nema, kaže nam, uslove za vlastitu sadnju povrća, pa je primoran sve kupiti.

“Živim na Orašju, tako da nemam gdje posaditi, a da imam, posadio bih za svoje potrebe. Sve moram kupiti, pa nekad komad, dva, nekad pola kilograma. Ne može se kao nekad kupovati. Cijene su katastrofa, sve je preskupo za ovaj naš standard i penzionerska primanja”-kaže Đuderija.

radiokonjic.ba

21.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima