back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Amiru Zukiću tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen

Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, zatim bivšem potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću i još petorici optuženih za zloupotrebu položaja u radnom odnosu u javna preduzeća. Riječ je o temi ‘Bosna’.

Amir Zukić je osuđen na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora. Asim Sarajlić oslobođen je svih optužbi, piše Istraga.ba. Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici Tužilaštva SŽ, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizovali grupu, kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Karavdić, koji su pronašli ljude spremne da daju novac za zapošljavanje u filijalama Elektrodistribucije u Elektroprivredi BiH.

Nakon toga su, prema navodima optužnice, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizovali zapošljavanje na crno u Elektroprivredi.

Optužnica tereti Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog vida koristi za trgovinu uticajem, a Seida Fazlagića za pomaganje počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, dok se Zukić tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Slučaj protiv Kukića razdvojen je 2017. godine zbog njegovog zdravstvenog stanja, a krajem 2020. godine osuđen je na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Kukićeva odbrana je u aprilu ove godine uložila žalbu na prvostepenu presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklopio je sporazum o priznanju krivice i osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomaganja počinitelju nakon zločina. Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017.

  • BAGARIĆ: Kad si pristojan klub, uvijek ti se pruži šansa
  • Amir Zukić je u zatvoru tri godine, Asim Sarajlić pušten
  • Mostarski vatrogasci uhvatili piromana
  • Španski premijer na turneji po Zapadnom Balkanu
  • EU rješava naše decenije duge probleme

Post Amir Zukić tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobodio se pojavio prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]