back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

“Art night” u Konjicu: Za čitaoce godine proglašene Dženita Rizvanović i Senija Maksumić

Gradska biblioteka Konjic i Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic večeras su u Bosanskoj sobi upriličili „Art night“ odnosno noć umjetnosti koja je okupila brojne konjičke pisce, pjesnike, likovnjake, glumce i muzičare.

"art night" u konjicu: za čitaoce godine proglašene dženita rizvanović i senija maksumić
Edina Dizdarević, Irfan Jusufović, Suvada Poturović i Velid Gagula

Program je počeo predstavljanjem Zavičajne zbirke u kojoj se nalazi 98 autora, koji su rođenjem, boravkom, radom ili porijeklom vezani za Konjic, sa ukupno 378 naslova. Zuko Džumhur, Kasim Prohić, Jusuf Mulić, Kemal i Sead Mahmutefendić samo su neka od imena čija djela se nalaze u Zavičajnoj zbirci, a večeras su predstavljeni i neki drugi autori, kao što su Dženana Buturović, Pavao Anđelić, Vitomir Lukić, Žarko Karišik i Bisera Alikadić. Ovaj dio programa za posjetioce je večeras pripremila uposlenica Gradske biblioteke Konjic Memnuna Džajić.

"art night" u konjicu: za čitaoce godine proglašene dženita rizvanović i senija maksumić
Publika uživala u večerašnjem programu manifestacije “Art night”

Neki od konjičkih autora, čije knjige su dio Zavičajne zbirke, predstavili su se večeras publici uživo, a to su Irfan Jusufović, Suvada Poturović i Velid Gagula.

Irfan Jusufović je pročitao priču iz svog novog romana, koji bi uskoro trebao ugladati svjetlost dana, dok je Suvada Poturović, koja piše poeziju, publiku  počastila sa svoje dvije pjesme. Dio svog stvaralaštva predstavio je i sugrađanin Velid Ggaula, koji se dugi niz godina bavi snimanjem filmova, pisanjem pjesama, dokumentovanjem nekadašnjeg i sadašnjeg života našeg grada, a kako je kazao, važno je da nove generacije znaju što više o sredini u kojoj žive. Večeras su prikazana i njegova četiri videa, koji su spoj poezije i filozofije, uz Prenj kao vječitu inspiraciju.

"art night" u konjicu: za čitaoce godine proglašene dženita rizvanović i senija maksumić
Članice AP “Neretva” Amina Gakić i Lara Junuz

Doprinos programu dali su i mladi Konjičani koji posjeduju i njeguju različite talente. Erol Begić Nane je izvođenjem dvije pjesme dao muzičku notu manifestaciji, dok su članice AP „Neretva“ Konjic, Lara Junuz i Amina Gakić govorile stihove Bisere Alikadić i Kemala Mahmutefendića. Anida Ćosić i Nejla Alihodžić iz Škole slikanja „Zuko i Lazo“ predstavile su svoj slikarski talenat.

Na manifestaciji „Art night“ proglašeni su u čitaoci godine Gradske biblioteke Konjic za 2023.godinu. U odjeljenju za odrasle to je Dženita Rizvanović, a u dječijem odjeljenju Senija Maksumić.

"art night" u konjicu: za čitaoce godine proglašene dženita rizvanović i senija maksumić
Dženita Rizvanović i Senija Maksumić: čitateljke godine Gradske biblioteke Konjic za 2023.godinu

Dženita Rizvanović jedna je od najredovnijih čitateljki i, kako je kazala, voljeti knjigu je nešto jako vrijedno.

„Knjiga se mora voljeti, jer nikoga ne možete natjerati da čita. Bilo koja moderna tehnologija da dođe, ja to ne preferiram. Volim knjigu držati u ruci, osjetiti korice, miris stranica, i knjiga je uvijek dobar prijatelj“-kazala je Rizvanović.

13-godišnju Seniju Maksumić, učenicu 7.razreda Druge osnovne škole, obradovala je nagrada za najaktivniju članicu u dječijem odjeljenju Gradske biblioteke Konjic.

„Mene knjige opuštaju, a počela sam čitati zahvaljujući sestri, koja voli čitati, pa je često donosila knjige kući. To mi se svidjelo, upisala sam se u biblioteku i sad redovno čitam, a posebno volim knjige koje su prevedene s engleskog na bosanski jezik, jer su puno zanimljivije“-izjavila je Senija.

"art night" u konjicu: za čitaoce godine proglašene dženita rizvanović i senija maksumić
Azra Hamza Balić i Edina Dizdarević

Bibliotekarka Edina Dizdarević izrazila je zadovoljstvo održavanjem još jedne manifestacije „Art night“.

„Drago mi je da su se odazvali naši umjetnici, ali i mladi koji imaju različite talente. Proglasili smo čitaoce godine za 2023.godinu, jer na ovaj način želimo podstaknuti ljude, posebno mlade da čitaju i da se družimo“-navele je Dizdarević, a sličnu poruku uputila je i bibliotekarka Azra Hamza Balić iz dječijeg odjeljenja, koja smatra da je jako važna da se djeca u najranijoj dobi počnu upoznavati s knjigom.

radiokonjic.ba

15.01.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]