back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

ATLETIČARKA OSTALA BEZ EVROPSKOG REKORDA ZBOG BIZARNOG RAZLOGA

Oduzeta joj je titula nakon što je utvrđeno da je staza u Glazgovu 150 metara kraća. McColgan je trčao 10 km za 30 minuta i 18 sekundi na Velikoj Škotskoj trci u Glazgovu početkom oktobra. To je bila sekunda brže od njenog ličnog i evropskog rekorda koji je istrčala u maju ove godine u Mančesteru.
Nevjerovatan razlog

Međutim, organizatori su kasnije objavili da staza “nije postavljena u skladu sa ranije dogovorenim planovima”. Tačnije, bio je kraći za 150 metara, pa mu je poništen rekord: “Preispitaćemo naše interne procese da se ovakva greška ne bi ponovila”, rekli su organizatori.

Za utehu, 31-godišnja Britanka je i dalje vlasnica evropskog i britanskog rekorda: „Ljudske greške se dešavaju. Da, bilo bi lijepo završiti sezonu sa ličnim rekordom i još jednim rekordom, ali za mene nije smak svijeta. Nemam loše riječi za reći”, rekla je Eilish McColgan, koja je osvojila zlato na 10 km na Igrama Commonwealtha u avgustu ove godine.
Eilish McColgan nije bila iznenađena

Zanimljivo, McColgan nije bila iznenađena što su joj organizatori u utorak u telefonskom razgovoru rekli da je kurs kratak – jer je smatrala da je tako toga dana.

“Osjećao sam da je kratko. Prešla sam granicu i odmah rekla svom partneru: ‘Mislim da će izaći za otprilike 15 ili 20 sekundi'”, dodala je.

“Nije velika količina, ali navikao sam da trčim 10 km. Znam tempo i distancu, a to nije bilo kao 30:18. Nisam osetio taj tempo. Tako da za mene to nije bilo veliko iznenađenje.”

Tokom svoje karijere osvojila je i dvije evropske srebrne medalje na 5 km (2018.) i 10 km (2022.) i jednu evropsku bronzu na 5 km (2022.). Njena majka, Liz McColgan, bila je svjetska prvakinja na 10 km 1991. godine i osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Ovogodišnja manifestacija privukla je oko 20.000 trkača. Trčali su 10.000 m ili polumaratone. Bila je to prva Velika Škotska trka koja se održala u tri godine nakon što su izdanja 2020. i 2021. otkazana zbog pandemije Covid-19.

hayat.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima