3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

ATLETIČARKA OSTALA BEZ EVROPSKOG REKORDA ZBOG BIZARNOG RAZLOGA

Oduzeta joj je titula nakon što je utvrđeno da je staza u Glazgovu 150 metara kraća. McColgan je trčao 10 km za 30 minuta i 18 sekundi na Velikoj Škotskoj trci u Glazgovu početkom oktobra. To je bila sekunda brže od njenog ličnog i evropskog rekorda koji je istrčala u maju ove godine u Mančesteru.
Nevjerovatan razlog

Međutim, organizatori su kasnije objavili da staza “nije postavljena u skladu sa ranije dogovorenim planovima”. Tačnije, bio je kraći za 150 metara, pa mu je poništen rekord: “Preispitaćemo naše interne procese da se ovakva greška ne bi ponovila”, rekli su organizatori.

Za utehu, 31-godišnja Britanka je i dalje vlasnica evropskog i britanskog rekorda: „Ljudske greške se dešavaju. Da, bilo bi lijepo završiti sezonu sa ličnim rekordom i još jednim rekordom, ali za mene nije smak svijeta. Nemam loše riječi za reći”, rekla je Eilish McColgan, koja je osvojila zlato na 10 km na Igrama Commonwealtha u avgustu ove godine.
Eilish McColgan nije bila iznenađena

Zanimljivo, McColgan nije bila iznenađena što su joj organizatori u utorak u telefonskom razgovoru rekli da je kurs kratak – jer je smatrala da je tako toga dana.

“Osjećao sam da je kratko. Prešla sam granicu i odmah rekla svom partneru: ‘Mislim da će izaći za otprilike 15 ili 20 sekundi'”, dodala je.

“Nije velika količina, ali navikao sam da trčim 10 km. Znam tempo i distancu, a to nije bilo kao 30:18. Nisam osetio taj tempo. Tako da za mene to nije bilo veliko iznenađenje.”

Tokom svoje karijere osvojila je i dvije evropske srebrne medalje na 5 km (2018.) i 10 km (2022.) i jednu evropsku bronzu na 5 km (2022.). Njena majka, Liz McColgan, bila je svjetska prvakinja na 10 km 1991. godine i osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

PROČITAJ:   NEPRAVOSNAŽNA PRESUDA Optužena na 20 godina zatvora zbog ubojstva vlastite sestre na okrutan način

Ovogodišnja manifestacija privukla je oko 20.000 trkača. Trčali su 10.000 m ili polumaratone. Bila je to prva Velika Škotska trka koja se održala u tri godine nakon što su izdanja 2020. i 2021. otkazana zbog pandemije Covid-19.

hayat.ba

javno.ba

mostarski.info

Možda vas zanima