back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Bajram-namaz će se na području Konjica klanjati u 5:45 sati u 40 džamija i 1 mesdžidu

I ove godine kože od kurbana će se prvog i drugog bajramskog dana odlagati na kamione koji će biti u blizini Medrese, a ostali otpad se može odvesti na Gradsku deponiju

Od ukupno 50 džamija i 25 mesdžida na području Konjica, Bajram – namaz će se klanjati 40 džamija i 1 mesdžidu u 5 sati i 45 minuta  poručio je glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef Delić, te dodao da je najviše džematlija  u gradskim džamijama.

Refik ef Delić o džematima na području Konjica

Nakon klanjanja Bajram-namaza pristupa se klanju kurbana, a tu se mora voditi računa o svakom detalju kako bi obred bio uspješan. Između ostalog, nije dozvoljeno iznutrice i otpad koji nije za upotrebu tek tako odlagati, bacati u rijeke  ili odlagati negdje u prirodu, na divlje deponije. I ove godine kože će se prvog i drugog bajramskog dana odlagati na kamione koji će biti u blizini medrese a ostali otpad se može odvesti na Gradsku deponiju.

Šta o tome efendija Delić kaže, saznajte u audio snimku ispod:

Refik ef Delić o načinu zbrinjavanja otpada

Trećina kurbana se moze zadržati, trećina se dijeli rodbini i komšijama, trećina siromašnima. Sa njima dijelite i radost Bajrama, a kako kaže ef Delić – spremnost na žrtvu i vjera u Boga bi trebala donijeti preporod.

radiokonjic.ba

27.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]