10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Bilećanka predvodila BiH do još jednog EP-a

Najbolja igračica odbojkašica Bosne i Hercegovine u prve četiri utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. u Belgiji, Italiji, Estoniji i Njemačkoj, preko kojih su Zmajevi osigurali novo mjesto, bila je Dajana Bošković iz Bileća (rođena 11.04. , 1994).

Najefikasniji igrač

U timskom sportu gde je najvažniji ujednačen doprinos celog tima, Bošković je uspela da se svojim nastupima istakne u spisku trenera Stevana Ljubičića. Odbojkašica koja nakon ovih kvalifikacija odlazi u kineski Šenžen, za koji je potpisala letos (posle sjajne sezone u beogradskoj Crvenoj zvezdi), bila je naša najefikasnija igračica sa ukupno 78 poena u prve četiri utakmice kvalifikacija. . A Zmajevima su bila dovoljna četiri od ukupno šest mečeva da završe posao i plasiraju se na EP.

U preostala dva meča protiv Norvežana samo su potvrdili plasman.

– Mislim da je sve na nama i našoj igri. Ne treba da nas zanima protivnik, već samo naša strana mreže. Ako sve bude kako treba, sigurna sam da ćemo se plasirati na ovo Evropsko prvenstvo, rekla je samouvjereno Dajana Bošković prije početka ovih kvalifikacija.

Oslabljen tim

Nakon toga je očito preuzela veliku odgovornost, posebno u situaciji kada je reprezentacija bila bez pomoći vrlo bitnih članova tima, dvojice Edina, Begića i Selimovića.

Vodila je tim do tri pobjede i bila najbolji strijelac BiH u svim utakmicama. U porazu od Grčke (0:3) imala je 13 poena, potom je popravila formu i postigla 21 poen protiv Švajcarske (3:1), a potom 25 poena protiv istog tima u gostima (3:1) . Na kraju se u Solunu vratila Grcima za poraz u Sarajevu (3:0), a u ovom odlučujućem meču koji nas je plasirao na Evropsko prvenstvo bila je najefikasnija sa 19 poena. Osim toga, bila nam je najbolji server i bloker.

Dajana Bošković je odbojkašku karijeru započela u Hercegovcu iz rodne Bileće, a potom je sa sestrom Tijanom prešla u beogradsku Vizuru. Ona je imala 17, a Tijana 14 godina. Pored pomenutih Zvezde i Šenćena, Dajana je nastupala i za Dinamo iz Pančeva, Univerzitet Teksas (San Antonio), poljsku Pilu i turske klubove Sarijer i Kuzejbora.

Zmajevi sada moraju da se pripreme za svoj drugi nastup na Evropskom prvenstvu. Er.B.

Pritisak sestre

Dajana je tri godine starija sestra Tijane Bošković, jedne od najboljih svetskih odbojkašica koja igra za reprezentaciju Srbije.

– Kada sam bila mlađa, osećala sam pritisak jer sam mislila da ljudi očekuju da budem kao Tijana. S godinama sam shvatila da sam igračica za sebe, a da je ona, kako mnogi kažu, jedna u sto godina, rekla je Dajana o svojoj sestri.

GRUPA F

1. BiH 6 5 1 15:5 15

2. Grčka 6 4 2 13:6 12

3. Švicarska 6 3 3 11:10 9

4. Norveška 6 0 6 0:18 0

The post Bilećanka dovela BiH do još jednog EP-a appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima