back to top

Drugi upravo čitaju

Nova pobjeda KK Konjic

KK Konjic je večeras pobijedio Čelik iz Zenice na...

Sarajevo i Igman odigrali 3:2

Večeras je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" odigrana utakmica...

Konjic: Održan omladinski iftar

U dvorištu Gradske džamije u Konjicu večeras je organizovan...

Konjic: Večeras omladinski iftar i prikupljanje sredstava za Palestinu

Mreža mladih MIZ Konjic večeras organizuje iftar za mlade...

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini,...

Bill Gates nas opet plaši

Bill Gates, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, sudjelovao je na Time 100 Summitu.

Tom je prilikom kazao da je COVID-19 čovječanstvu dao priliku da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi mogle uvelike destabilizirati društvo.

Dodao je kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za iduću pandemije trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na globalnoj razini.

Pozivam svjetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti. Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije, kazao je Gates. Ideju o udruženju 3.000 znanstvenika nazvao je nazvao Global Epidemic Response and Mobilization, kojim bi upravljala Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema Gatesovim riječima, jedna od glavnih uloga tog tijela bila bi obveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim zemljama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene, piše Time.

Gates je dodao da bi sljedeća pandemija mogla imati puno veću stopu smrtnosti od COVID-19.

Šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili umjetnu, više su od 50 posto, kazao je milijarder uz zaključak da društvo u cjelini treba biti spremno i da se ne smije događati da ijedna zemlja u tom smislu vodi izoliranu politiku jer bi to naštetilo zdravlju i sigurnosti drugih.

Novac trebamo ulagati u istraživačke centre, kompleksne sustave i visoke tehnologije, ali i razvoj novih cjepiva. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na COVID-19. Tijekom te pandemije samo SAD potrošio je više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za takov što. Srećom smrtnost od koronavirusa iznosila je 0,2 posto, ali pitam se što će biti kad nas pogodi daleko opasnija zarazna bolest, zaključio je Gates.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima