Hotel Garden City Konjic je organizator prvog Evropskog takmičenja kuhara profesionalaca i srednjih škola (14. – 16.10. 2022).
Danas su proglašeni najuspješniji učesnici srednjih škola, koji su se takmičili u pripremanju paste, ribe i vegetarijanskog jela.
Zlatnu medalju u pripremanju ribe osvojile su učenice drugog razreda Srednje ugostiteljsko – turističke škole Konjic Adna Ćosić i Naida Halilović. Adna i Naida, kojima je ovo prvo takmičenje, izrazile su zadovoljstvo svojim učešćem.
„Zadovoljna sam, jer velika je stvar na prvom takmičenju dobiti zlatnu medalju. Ovo je veliki korak za mene i velika odskočna daska za dalje“ – izjavila je Adna za radiokonjic.ba.
„Neočekivano je bilo jer nam je ovo prvo takmičenje, ali uz pomoć Adne postigle smo uspjeh“ – dodala je Naida za portal radiokonjic.ba.
Adna i Naida su se zahvalile svojoj profesorici Mehdiji Košpo, a podrška na današnjem takmičenju bili su im profesor u Srednjoj ugostiteljsko – turističkoj školi Konjic Eldin Boloban i zamjenik direktora Srednje škole Konjic Halid Ćosić.
Zlatne medalje u ovoj kategoriji su osvojili i učenici iz ugostiteljsko – turističkih škola iz Opatije i Budve.
„Na takmičenju srednjoškolaca nastupili su takmičari iz cijele regije, a nakon srednjoškolaca takmičenje nastavljaju profesionalci. Najbolji od njih će svoj finalni nastup imati u nedjelju, kada ćemo proglasiti najuspješnije“ – izjavio je Adnan Bahor, šef kuhinje u Hotelu Garden City i jedan od organizatora takmičenja „Biser Konjica 2022“, koji je dodao da učestvuju kuhari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.
“Mi smo željeli predstaviti hotel, našu srednju školu iz Konjica, čiji učenici kod nas obavljaju praksu, ali i dovesti u grad mnogo poznatih kulinarskih imena, koji će vjerovatno ponovo doći u Konjic da uživaju u svim ljepotama” – naveo je Bahor.
Održana je i licitacija pripremljenih jela, od čije će prodaje novac biti uručen Udruženju roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju “i” iz Konjica, a licitacija će biti održana i u nedjelju, potvrdili su predstavnici menadžmenta Hotela Garden city.
Jedan od sudija na ovom takmičenju je i čuveni kuhar Stevo Karapandža, poznat po svojoj kulinarskoj emisiji “Male tajne velikih majstora kuhinje”, koji je prvi put u Konjicu.
„Prvi utisci su prekrasni, hotel je prekrasan, kao i vaš gradić na Neretvi, kojim ćemo u nedjelju prošetati, a posebno starim dijelom grada. Organizator je ovo takmičenje odlično pripremio s obzirom da je to prvi put i ja se nadam da će to prerasti u tradicionalnu manifestaciju, koja je nama itekako potrebna. Nedostaje mnogo kadrova, kuhara, slastičara i ovo je prilika da se ti ljudi upoznaju i nauče nešto, što je svrha takmičenja“ – izjavio je Karapandža, koji je nakon razgovora za naš portal sa svojim kolegama otišao da posjeti ARK.
radiokonjic.ba
Foto: radiokonjic.ba
15.10.2022.
(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)
Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267