back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Bivši šef policije u Doboju optužen za silovanje kao ratni zločin

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg načelnika policije u Doboju Andrije Bjeloševića, koji je optužen za silovanje kao ratni zločin, potvrđeno je u ponedjeljak iz Tužilaštva u Sarajevu.

Bjelošević (68) je tokom rata bio načelnik Centra službi bezbjednosti Vlade bosanskih Srba u Doboju, a optužnica, koju je Sud BiH već potvrdio, tereti ga da je počinio ratni zločin. na području obližnje Dervente, odnosno da su u ratu postupili protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila lica koja štite žene od svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo, a posebno od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Optužen je da je 1992. i 1993. godine više puta naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje je bilo zatočeno više žena bošnjačke nacionalnosti koje su bile na prinudnom radu. U najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile, počinio je silovanje i seksualno zlostavljanje jedne od pritvorenih žena, čime je žrtvi nanio teške tjelesne i psihičke povrede i posljedice.

Navode iz optužnice Tužilaštvo će dokazati izvođenjem 10 svjedoka i vještaka, od kojih su četvorica pod mjerama zaštite radi zaštite dostojanstva.

Ovo je druga optužnica koja Bjeloševića tereti za ratne zločine.

Ranije je optužen za ratne zločine na području Doboja, odnosno ubistvo, progon i zlostavljanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Prema toj optužnici, trenutno mu se sudi zajedno s bivšim članom Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem.

Post Bivši načelnik policije u Doboju optužen za silovanje kao ratni zločin pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]