back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Boračko jezero: veliki požar i dalje aktivan, traži se pomoć kanadera iz Republike Hrvatske

Stanje na požarištu nije dobro, jer jak vjetar puše i požar se velikom brzinom širi. Jedan dio požara naši vatrogasci pokušavaju da lokalizuju kako bi spriječili dalje širenje, rekao nam je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za CZ i vatrogastvo Konjic.

boračko jezero: veliki požar i dalje aktivan, traži se pomoć kanadera iz republike hrvatske
Boračko jezero: veliki požar i dalje aktivan, traži se pomoć kanadera iz Republike Hrvatske

“Dva helikoptera OS BiH jutros su dijelom pomogli, no požar je i dalje aktivan, Otežavajuća oklonost je vjetar koji je počeo puhati u poslijepodnevnim satima i visoke dnevne etemperaturte, što pogoduje širenju požara.  Jutros su helikopteri rano došli, radili su oko sat i po, i vratili se u bazu u Rajlovac, a nadamo se da će nam se pridružiti i u poslijepodnevnim satima” – rekao je Hodžić.

O Odluci o traženju međunarodne pomoći Vijeća ministara BiH na gašenju požara u BiH Hodžić je naveo da je svaka pomoć dobro došla pogotovo adekvatna i profesionalna.

“Kanaderi su najbolje sredstvo za gašenje ovakvih požara, no, mi takvih letjelica  nemamo. Naše OS BiH imaju nekoliko helikoptera koji nisu namjenski za gašenje požara I koji ne mogu velike količine vode da nose, ali je i to dobro kada dođu” – rekao je Hodžić.

“Požar je došao do sela Dolovi, gdje se može gasiti sa zemlje, vatrogasci i radnici “Šumarstva” – Prenj u se rasporedili i gase požar, pokušavaju da urade koliko je moguće, i spriječe lijevi krak širenja požara prema Borcima” – kazao je za radiokonjic.ba Husein Hodžić.  

radiokonjic.ba

18.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]