back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Bosna i Hercegovina u polufinalu baraža protiv Srbije na domaćem terenu?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine osigurala je plasman u doigravanje za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj, a večeras je postalo jasno koje još zemlje učestvuju u ovom doigravanju.

Ranije je Izrael osvojio svoju grupu, a večeras su prvo mjesto u svojoj grupi osigurale Srbija, koja je u gostima savladala Norvešku sa 2:0, i Škotska, koja je zadržala poziciju ispred Ukrajine remijem sa Ukrajinom 0:0.

Već je poznato da će se plej-of igrati kao u kvalifikacijama za EURO 2020. Najbolji od ove četiri ekipe po broju osvojenih bodova prvi će meč igrati na svom terenu protiv četvrtoplasiranog, a drugoplasiranog. najbolji tim će ugostiti trećeplasiranu ekipu, dok će žrijebom biti određeno ko će biti domaćin finalnih utakmica.

S obzirom da je Rusija bila dio B Lige nacija i da je bila u grupi sa Izraelom, pri pravljenju rang liste najboljih selekcija reprezentacija Bosne i Hercegovine, Srbije i Škotske, postignuti su rezultati protiv posljednjeplasiranih ekipa u grupa je obrisana.

Srbija je dva puta pobedila Švedsku, dva puta Škotska Jermeniju, a ove dve ekipe su “izgubile” po šest bodova, pale sa 13 na sedam bodova. Izrael je u četiri utakmice sa Albanijom i Islandom osvojio osam bodova, a Bosna i Hercegovina 11 bodova, ali im se brišu pobjeda i poraz od Rumunije, tako da naš tim ima dvije pobjede i dva remija u konačnom poretku, kao i Izrael.

Izraelci imaju gol-razliku 8:6, što ih čini najboljim timom B lige, dok naša reprezentacija ima gol-razliku 6:4, i nalazi se na drugom mjestu. Srbija ima gol-razliku 8:4, a Škotska 5:4.

To znači da bi Bosna i Hercegovina mogla ugostiti Srbiju u polufinalu plej-ofa. Međutim, ovaj scenario ne treba postavljati kao potpuno realan, jer da bi se on ostvario potrebno je da ni Izrael, ni Bosna i Hercegovina, ni Srbija kroz kvalifikacije ne osiguraju plasman na Evropsko prvenstvo, te da uđu sa istih pozicija koje su im sada zagarantovane baražom. Čini se prilično nerealnim.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]