Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Božić je najradosniji blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista

Vjernici katoličke vjeroispovjesti danas slave Božić, jedan od najradosnijih kršćanskih blagdana, kojim se obilježava rođenje Isusa Krista.

božić je najradosniji blagdan kojim se slavi rođenje isusa krista
Fra Ferdo Boban, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu

Pra Ferdo Boban, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu, čestitao je Božić svim vjernicima riječima: “Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo, a to posebno želim onima koji su daleko od svojih domova, bolesnima i nemoćnima, kao i svim ljudima dobre volje”-poručio je gvardijan.

Božić je, kaže on, jedna od najvećih svetkovina uz Uskrs i za vjernike predstavlja veliku radost i veselje.

“O tome govore i božićne pjesme koje pjevamo “Radujte se narodi”, “Veseli se Majko Božija”, “Svima na zemlji mir i veselje”. I simboli koje stavljamo u crkvu i svoje domove, kao što je jelka koja označava novi život koji se rodio, zatim jaslice, koje dočaravaju situaciju kako se to dogodilo u ono vrijeme kada se Isus rodio u štalici. Božić nas približava Isusu, kojem se trebamo pokloniti svim srcem, jer se on rodio i došao u Betlehem da bi nas ljude otkupio od grijeha”-rekao je fra Ferdo Boban.

božić je najradosniji blagdan kojim se slavi rođenje isusa krista
Božić je najradosniji blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista

“Najbitnije je, dodaje gvardijan, da se u srcu svakog vjernika rodi Isus Krist, jer onda u srcu ne postoji grijeh i zlo, nego se rađa samo ljubav i svjetlo u duši. To je ono što nam je najpotrebnije u ovim današnjim nemirima i ratovima. Isus želi prekinuti te ratove, želi da se donese mir tamo gdje nevini stradaju, a to se trenutno odvija u blizini gdje se i on rodio. Mislim da bi njegova najveća želja za Božić bila da se to zlo prekine i da se uspostavi mir među svim ljudima, a to i jeste poruka Božića. Samo Bog nam može dati mir, sreću i zadovoljstvo. U to vjerujemo i želim da svi naši vjernici i ljudi dobre volje svuda šire mir i ljubav”-poručio je fra Ferdo Boban, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu.

radiokonjic.ba

25.12.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima