15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Božićna poruka konjičkog paroha Igora Mastilovića: Božić je prilika da postanemo bolji ljudi

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Obilježavanje na području Grada Konjica je počelo sinoć paljenjem Badnjaka i služenjem svete liturgije u Crkvi sv.Vasilija Velikog, a nastavljeno danas služenjem jutrošnje liturgije i okupljanjem vjernika u krugu porodice i prijatelja. Božić je najradosniji blagdan za hrišćane, a prate ga brojni vjerski običaji. Igor Mastilović, konjički paroh, kazao je da pripreme za Božić počinju 40 dana prije, tako što vjernici poste i obavljaju molitvu, pričesti i daju milostinju, a vrhunac je Badnji dan, kada završava post i pali se Badnjak, što je uvod u slavlje povodom dočeka Božića.

“Mi Božić uvijek dočekujemo s velikom radošču i pripremamo se za ovaj blagdan postom. Za nas rođenje Isusa Hrista u Vitlejemskoj pećini ima veliki značaj, kako liturgijski, tako i životno, jer osjećamo radost u svojim srcima i tu radost i blagoslov nosimo sa sobom”-kazao je konjički paroh.

On je dodao da je Božić prilika za vjernike da razmisle o svom odnosu prema Bogu, ali i prema ljudima.

“U Svetom pismu se kaže da je nemoguće da čovjek voli Boga, a da ne voli brata svoga, tj. da ne voli ljude oko sebe. Ovo se ne odnosi samo na hrišćane, nego na sve ljude koji čovjeka okružuju. Naročito je post, koji prethodi Božiću, prilika da se čovjek malo “presabere”, te da se u toku cijelog posta, ali i poslije, trudimo postati bolji ljudi i da to bude trajna promjena. Isto tako, Božić je prilika da, ako smo u zavadi s nekim, da pružimo ruku i pomirimo se”-poručio je konjički paroh Igor Mastilović.

Čestitajući Božić svim vjernicima on je uputio i prigodnu poruku.

“Svim vjernicima širom Konjica, ali i BiH, koji proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik, želim da ove dane provedu u radosti i čineći dobra djela, uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji Hristos se rodi”.

radiokonjic.ba

07.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima