1.5 C
Konjic
29 siječnja, 2023

Drugi upravo čitaju

U konjičkom porodilištu rođena prva beba u 2023.godini

Već decenijama Radio Konjic ima čast poželjeti dobrodošlicu bebama...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

JKP „Standard“: Apel vozačima da preparkiraju vozila radi čišćenja snijega

Samir Memić, direktor JKP „Standard“ Konjic za radiokonjic.ba je...

Jeste li znali zbog čega naziv Glavatičevo i zašto je važan Stari grad Kom

Kom u Glavatičevu je bio značajan vojni, privredni i...

Božićna poruka konjičkog paroha Igora Mastilovića: Božić je prilika da postanemo bolji ljudi

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Obilježavanje na području Grada Konjica je počelo sinoć paljenjem Badnjaka i služenjem svete liturgije u Crkvi sv.Vasilija Velikog, a nastavljeno danas služenjem jutrošnje liturgije i okupljanjem vjernika u krugu porodice i prijatelja. Božić je najradosniji blagdan za hrišćane, a prate ga brojni vjerski običaji. Igor Mastilović, konjički paroh, kazao je da pripreme za Božić počinju 40 dana prije, tako što vjernici poste i obavljaju molitvu, pričesti i daju milostinju, a vrhunac je Badnji dan, kada završava post i pali se Badnjak, što je uvod u slavlje povodom dočeka Božića.

“Mi Božić uvijek dočekujemo s velikom radošču i pripremamo se za ovaj blagdan postom. Za nas rođenje Isusa Hrista u Vitlejemskoj pećini ima veliki značaj, kako liturgijski, tako i životno, jer osjećamo radost u svojim srcima i tu radost i blagoslov nosimo sa sobom”-kazao je konjički paroh.

On je dodao da je Božić prilika za vjernike da razmisle o svom odnosu prema Bogu, ali i prema ljudima.

“U Svetom pismu se kaže da je nemoguće da čovjek voli Boga, a da ne voli brata svoga, tj. da ne voli ljude oko sebe. Ovo se ne odnosi samo na hrišćane, nego na sve ljude koji čovjeka okružuju. Naročito je post, koji prethodi Božiću, prilika da se čovjek malo “presabere”, te da se u toku cijelog posta, ali i poslije, trudimo postati bolji ljudi i da to bude trajna promjena. Isto tako, Božić je prilika da, ako smo u zavadi s nekim, da pružimo ruku i pomirimo se”-poručio je konjički paroh Igor Mastilović.

Čestitajući Božić svim vjernicima on je uputio i prigodnu poruku.

“Svim vjernicima širom Konjica, ali i BiH, koji proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik, želim da ove dane provedu u radosti i čineći dobra djela, uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji Hristos se rodi”.

radiokonjic.ba

PROČITAJ:   “Zimski grad”: Večeras nastupio Dječiji hor MC “Rezonanca" i harmonikaška sekcija BZK “Preporod”

07.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima