Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Božićna radost pravoslavnih vjernika

Danko Dangubić iz Konjica Božić provodi u krugu porodice.

Božić je porodični praznik i svake godine se radujem pošto sam ja bio uskraćen kao dijete za bilo kakvo slavlje, jer je život bio tako brz. Bog da priliku da i ja sada sa djecom zajedno proživljavam. Meni je interesantno, nadam se da je i mojoj djeci i da ćemo iz generacije u generaciju prenijeti običaje i tradiciju koju smo naslijedili“ – izjavio je Danko, navodeći da nakon slavlja u krugu porodice, Božić kasnije slavi i sa prijateljima.   

božićna radost pravoslavnih vjernika
Danko Dangubić

Novica Kovačić iz Mostara, prisustvovao je paljenju badnjaka i ponoćnoj liturgji u Crkvi Sv. Vasilija Velikog u Konjicu sa sinom i kćerkom. Govorio je o božićnim običajima koji se praktikuju u njegovoj porodici.

Prvi put sam ovdje i došli smo da uveličamo najradosniji hrišćanski praznik. Mi smo slavlje Božića  naslijedili od naših starih i želimo da prenesemo na mlade. Božiću prethodi post, a na sam praznik ujutro se pripremi mrsna hrana. Ispeče se janje, a kod nas to kažu „veselica“. Mi to radimo u krugu porodice ili s komšijama, i zadržali smo to, mada neki danas janje peku u pekarama. Izjutra ustanemo rano, pomolimo se Bogu, a kada jae riječ o trpezi kod nas je običaj i da se napravi žitna čorba. Prvog dana smo kod kuće, a onda obilazimo rodbinu i komšije, dolaze i kod nas, i sve dobro prođe ta tri dana Božića“ – rekao je Novica, koji je vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestritao Božić, a svim građanima je poželio sve najljepše u novoj godini.

Sretan Božić svima koji slave, a sreću želim i ljudima drugih vjera. Moja djeca se druže sa svima, nemaju nikakvih problema, i ja svima želim da ovu godinu provedu u zdravlju i veselju“ – poručio je Novica.

božićna radost pravoslavnih vjernika
Novica Kovačić

Najmlađim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti iz Konjica, koji su bili prisutni na ponoćnoj liturgiji, uručeni su paketići što ih je mnogo obradovalo.

božićna radost pravoslavnih vjernika
Božićna radost pravoslavnih vjernika

radiokonjic.ba

07.01.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima