Drugi upravo čitaju

Bračni par Jasmina i Edin Zalihić roditelji su pet mališana: Imamo dom ispunjen najljepšim osmijesima

Bračni par, Jasmina i Edin Zalihić, nastanjeni u naselju Ribići, u braku su trinaest godina i roditelji su petero djece, tri sina i dvije kćerke, a najmlađi sin rođen je prije mjesec i po. U današnje vrijeme su rijetkost porodice sa troje i više djece, tako da nam je bilo zadovoljstvo upoznati porodicu Zalihić i čuti njihovu priču o odgoju pet mališana, koji su ispunili njihov dom srećom i zadovoljstvom. Supružnici Zalihić kažu da nikada nisu zamišljali da će imati toliko djece, ali su zahvalni Bogu, što im je podario višečlanu porodicu, koja veoma dobro funkcioniše.

“Dobro se snalazimo u svakodnevnim obavezama, jer stariji sin pomaže mlađem oko zadaće, pričuva djecu. Razlika između starije djece je tri i po godine, a između dvoje najmlađih, godina i po. Svi se međusobno nadopunjujemo i pomažemo jedni drugima”-kazala je Jasmina.

Suprug Edin je pripadnik Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, ali nastoji, kada je kod kuće, da učestvuje u svim obavezama oko odgoja djece.

“Mi kao mlađi bračni par stižemo da uskladimo i obavimo sve obaveze oko djece. Snalazimo se, nije teško, jer bez obzira da li imali dvoje ili petero djece, obaveze su iste, tako da sve dobro funkcioniše. Svako dijete ima sve što mu je potrebno i nastojimo da im pružimo bezbrižno i sretno djetinjstvo”-kazao nam je Edin.

Emrah-12, Davud-8, Sumejja-6, Šejma-godina i po i Ibrahim-mjesec i po, uživaju u ljubavi i pažnji svojih roditelja. Stariji dječaci idu u šesti odnosno drugi razred, a djevojčica Sumejja najesen kreće u školu. Za život sedmočlane porodice potreba su i značajna finansijska sredstva, ali uz Edinovu plaću i porodiljske naknade za dvoje najmlađe djece od Grada Konjica, imaju dovoljno za normalan život.

“Ova pomoć dobro dođe svakoj porodici, posebno ako ima više djece, jer se tim novcem mogu kupiti pelene, kreme i ostale stvari za bebu. Porodiljska naknada iznosi 200 maraka dvije godine i to je značajna pomoć za kućni budžet. Do unazad godinu dana i supruga je radila u našem ugostiteljskom objektu, tako da se nadam da ćemo ponovo pokrenuti taj naš biznis, čim djeca malo porastu. Za sada, imamo dovoljno za život i veoma smo zadovoljni”-istaknuo je Edin.

Jasmina, dok u naručju drži bebu, priča nam da je velika radost imati dom ispunjen djecom i njihovim osmijesima, a biti majka, najvažnija je uloga u životu.

“Svaka majka zna koliko je potrebno odricanja i ulaganja u odgoj djece, ali djeca su smisao života, tako da vam nije žao uloženog truda. Uglavnom, majka se uvijek mora više odricati i kada je u pitanju posao ili neka karijera, ali to je tako, nekada se moramo odreći nekih stvari da bi na drugom planu ostvarili ono što želimo”-smatra Jasmina.

radiokonjic.ba

19.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima