4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Užasan epilog prometne nesreće u Vitezu, ima teško povrijeđenih, među njima i djece

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kasno sinoć na magistralnom...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Budući da Zakonom o zabrani gradnje minihidroelektrana nije obuhvaćena rijeka Neretvica, borba za spas Neretvice se i dalje nastavlja

Iako je nedavno  donesen Zakon o zabrani gradnje minihidroelektrana  na bosanskohercegovačkim rijekama isti ne obuhvaća sve rijeke u našoj zemlji tako da aktivisti koji su okupljeni oko Udruženja građana ”Neretvica- Pusti me da tečem” ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjetimo još od februara 2020 godine kada je održan masovni skup, traje borba građana Buturović Polja protiv radova na izgradnji 15 minihidroelektrana na rijeci Neretvici.

“Što se tiče gradnje minihidroelektrana koje nisu do sada obuhvaćene bilo kakvim aktivnostima, donesen je Zakon o zabrani gradnje minihidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama što je za nas ekološke aktiviste jako dobra stvar, i mi smo tom činjenicom jako zadovoljni, ali smo isto tako zabrinuti zbog druge činjenice, koja glasi da rijeka Neretvica i dio rijeka u BiH na kojima su započete bilo kakve aktivnosti vezano za gradnju minihidroelektrana, investitori su dobili rok od 3 godine da urede dokumentaciju koja im nije bila kako treba i da onda možda steknu pravo da grade te minihidroelektrane. Nama je žao što Neretvica nije ušla u taj Zakon o zabrani gradnje minihidroelektrana međutim nama to ne smeta da mi i dalje ostanemo čvrsto pri svom stavu da nećemo dozvoliti gradnju minihidroelektrana na Neretvici bez obzira šta i kako da druga strana uradi”. Kazao je za radiokonjic.ba Ibrahim Turak predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”.

budući da zakonom o zabrani gradnje minihidroelektrana nije obuhvaćena rijeka neretvica, borba za spas neretvice se i dalje nastavlja
Ibrahim Turak, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”

Kako nam je kazao Ibrahim Turak saga o Neretvici još uvijek nije privedena kraju, a borba se nastavlja i naredne najmanje tri godine. U narednom period pojašnjava Turak nastojat će da dođu do odredbe koja će glasiti da je definitivno donesena odluka o zabrani gradnje minihidroelektrana na rijeci Neretvici.

PROČITAJ:   Na području FBiH zatečeno 66 radnika na crno

“Želimo da se koncesioni ugovor koji je potpisan između Općine Konjic i  Elektroprivrede kao investitora raskine i da time bude završena priča o gradnji minihidroelektrana na rijeci Neretvici. U tom cilju mi sada imamo dvije stvari koje radimo. Jedna je ta naša diplomatska aktivnost kojom mi od političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću Konjic, putem pisma namjere kojeg šaljemo njihovim predsjednicima,  tražimo da oni daju svoj doprinos da se konačno raskine taj koncesioni ugovor između Općine i Elektroprivrede, a druga je ona koju smo započeli već skoro prije dvije godine to je građanska tužba kojom mi želimo dokazati i pokazati da je ugovor koji je potpisan između Općine i Elektroprivrede nevažeći da nije validan i da iz tog razloga bi sud trebao da poništi tu odluku o koncesionom ugovoru”.

Uz pravnu bitku Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” nastavit će i sa ostalim aktivnostima na rijeci Neretvici a kako nam je kazao predsjednik Ibrahim Turak uskoro bi trebao biti završen Muzej bitke za Neretvicu te obnovljen Rizvin mlin.

radiokonjic.ba

13.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Možda vas zanima