3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Budući kuhari: pripremanjem ukusih jela u školskoj kuhinji zarađuju novac za praksu

Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole Konjic, koji se školuju za zanimanje kuhar, dva puta sedmično imaju praktičnu nastavu u školskoj kuhinji, koju vodi Mehdija Košpo, profesorica praktične nastave. Učenici pripremaju razna slana i slatka jele, a nastavnim planom i programom je predviđeno da nauče dosta toga tokom školovanja.

“Učenici u prvom razredu, uglavnom, uče o higijeni i inventaru kuhinje, a u drugom i trećem imaju praktičnu nastavu dva puta sedmično. Nastavnim planom i programom je predviđeno da učenici prođu praktično sve od pripreme hladnih, toplih i glavnih jela i na kraju deserte. Trenutno imamo dva odjeljenja, kuhara je 22, a konobara 15″ -kazala je profesorica Košpo.

budući kuhari: pripremanjem ukusih jela u školskoj kuhinji zarađuju novac za praksu
Budući kuhari: pripremanjem ukusih jela u školskoj kuhinji zarađuju novac za praksu

Često primaju i narudžbe za ketering, ali i za pripremu torti i raznih jela za pojedince i kolektive. Na ovaj način učenici osiguraju dio novca za kupovinu namirnica, kako bi mogli obavljati praktičnu nastavu i steći potrebno iskustvo.

“Redovno primamo naružbe od naših sugrađana po osnovu raznih prigoda, tako da nam to omogućuje da zaradimo novac i kupimo namirnice za obavljanje praktične nastave. Mi to odradimo kvalitetno i već dosta naših sugrađana zna da mi to radimo, tako da često pravimo slastice za rođendane, neke veće proslave, keteringe i sl.”-navela je profesorica Košpo.

budući kuhari: pripremanjem ukusih jela u školskoj kuhinji zarađuju novac za praksu
Budući kuhari: pripremanjem ukusih jela u školskoj kuhinji zarađuju novac za praksu

Svaki učenik zna svoj dio posla i rado učestvuju u svim pripremama hrane. U vrijeme naše posjete učenici su pripremali za ručak piletinu u sosu od gljiva i rižu kao prilog, zatim domaću tortu, kisele paprika i kestene za pire. Učenica Adna Ćosić uživa u praktičnoj nastavi i nastoji sve savjete primjeniti u pripremi jela, a rezultati uloženog rada i truda već su joj donijeli i nagrade-drugo mjesto u pripremanju tufahije za Festivalu hrane “Konjic Food fest 2022.” i zlatnu medalju na takmičenju “Biser Konjica” za pripremanje pastrmke i tune.

PROČITAJ:   „Biser Konjica 2022“: Petar Vlak iz Splita apsolutni pobjednik kulinarskog takmičenja

“Više volim pripremati slana jela, jer mi to omogućuje da dosta kombinujem. Inače, kulinarstvo pruža toliko toga da cijeli život možete učiti nešto novo, osmišljavati svoje recepte, što često i radim i ostavljam u svoju arhivu”-rekla nam je Adna.

Kulinarstvo voli i učenica Naida Halilović, a tim pozivom planira se baviti i u budućnosti, iako je kaže, imala druge ambicije.

“Moja želja je bila da jednog dana budem pravnica, ali kako sam tokom odrastanja, vrijeme često provodila u kuhinji, to je postala moja svakodnevnica. Više volim pripremati slastice i moj život je kuhinja”-iskrena je Naida.

Pozitivna iskustvo imaju i učenici Džani Memić i Zarifa Ahmetović.

“Od malih nogu sam znao da ću upisati ovu školu. Ovdje nam je odlično, jer naša profesorica ulaže maksimalana trud da postanemo što bolji kuhari”-kazao je Džani, dok nam je Zarifa rekla da je kuhanje zavoljela pomažući mami u pravljenju torti.

“Zadovoljna sam praktičnom nastavom i najviše volim pripremati slastice”-navela je Zarifa.

radiokonjic.ba

24.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima