3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

“Sijaset” predstavlja BiH na Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta u Hrvatskoj

Rame uz rame sa najboljim amaterskim pozorištima sa područja...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

“Čas historije” za srednjoškolce povodom Dana državnosti BiH

Srednja škola Konjic povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH, svake godine organizuje čas historije. Tako su i danas profesori historije u Srednjoj školi Konjic, učenicima na času historije objasnili značaj i važnost obilježavanja ovog datuma.

Himnom BiH, u prostorijama Amfiteatra počeo je čas historije.

Halida Dlakić profesorica historije u Srednjoj školi učenicima je drugih razreda govorila o događajima koji su obilježili 25. novemabar 1943 godine. Za Radio Konjic je kazala “ Zadovoljstvo mi je prije svega uputiti čestitku sugrađanima ali i građanima BiH, te svima onima koji domovinu nose u srcu. Ja sam u svom predavanju danas u kratkim crtama rekla da je BiH 25.novembra 1943.godine se vratila u svoje historijske granice”

"čas historije" za srednjoškolce povodom dana državnosti bih
Halida Dlakić
Izjava profesorice Halide Dlakić

Profesor Nermin Hakalović ovom prilikom čestitao je svim građanima i građankama BiH, Dan državnosti. Tokom predavanja je naglasio da se historija BiH ne smije zaboraviti. O njoj je potrebno govoriti ne samo na časovima historije jer, historija naše  BiH ima  brojne posebnosti koje nisu karakteristične za druge države. Ovaj datum treba obilježiti na način kakav je i primjeren našoj državi, kazao je Hakalović te za radiokonjic.ba dodao: “ Tema je bila hiljadugodišnji kontinuitet državnosti BiH, gdje smo naglasili da je BiH kroz hiljadugodišnji period imala posebnost. Ta posebnost se vezala uz ime i uz teritorij BiH. Na današnjem času historije napravili smo jedan historijski pregled od prvog pomena Bosne sve do Dejonskog mirovnog sporazuma, odnsono nezavisnosti u savremenom dobu”.

Čestitke povodom 25.novembra Dana državnosti BiH uputili si i učenici Srednje škole.

Izjava učenika

radiokonjic.ba

23.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima