back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Članovi HU “Hasib Mustafić” stipendiraju srednjoškolce i studente iz Klisa

Humanitarno udruženje „Hasib Mustafić“ iz Švicarske je osnovano 2020. godine s ciljem da pomogne stanovnicima doline Neretvice. U početku se rad Udruženja zasnivao na podjeli humanitarne pomoći, ali su sada odlučili da aktivnosti preusmjere i na stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

Sadat Graho, predsjednik Humanitarnog udruženja “Hasib Mustafić”, kazao je za radiokonjic.ba da je cilj Udruženja posljednje četiri godine pružiti pomoć ljudima u potrebi.

“Udruženje je registrovano 2020. godine u Švicarskoj kao HU “Hasib Mustafić” i djelujemo pod tim imenom već četiri godine. Početkom COVID-a osjetili smo potrebu da reagujemo i stupimo u kontakt sa našim narodom, te da pružimo pomoć. Hasib Mustafić bio je prva žrtva korone, u to vrijeme bile su zatvorene brojne firme, prodavnice, restorani, tako da smo htjeli doći u susret s ljudima i ekonomski ih pomoći”- kazao je Graho, dodajući da su članovi Udruženja stanovnici Klisa koji žive u Švicarskoj. Njihove prve aktivnosti bile su usmjerene na prikupljanje sredstava za nabavku humanitarnih paketa.

“U početku smo se orijentisali da pomognemo isključivo ljudima iz Klisa, većina članova u udruženju su Klišani. Primjetili smo da najmanje pomoći odlazi u Klis, te smo odlučili direktno pružiti pomoć. Putem prikupljenih sredstava iz fonda napravili smo pakete u vrijednosti od 100 KM i dio tih paketa smo dali u Crveni križ Konjic, a dio direktno u ruke našim Klišanima u Neretvici. Paketi su uručeni onima koji su tada bili u najvećoj potrebi”- naveo je Graho.

U Udruženju su odlučili ove godine svoj rad preusmjeriti na realizaciju novih aktivnosti, odnosno stipendiranje učenika i studenata kako bi se na taj način pomogle porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

“Ovom akcijom odlučili smo da stipendiramo srednjoškolce i studente sa područja Klisa. U prvoj godini odlučili smo da stipendiramo šest srednjoškolaca i dva studenta. Osnovne škole smo trenutno ostavili sa strane, jer nema velikih troškova, škole su blizu selima i nema troškova prevoza”- istaknuo je Graho.

Interes članstva za ovaj vid pomoći je povećan, potvrdio je on.

“Nakon što smo objavili na našoj stranici da planiramo stipendirati djecu već smo dobili nekoliko novih članova, imamo nove zainteresovane koji su pohvalili akciju i odučili je podržati. Vjerujemo da kada krenemo sa akcijom da ćemo imati mnogo veći broj članova”- naveo je Graho, pozivajući sve zainteresovane da se pridruže i na taj način pomognu, kako bi se osigurala sredstva za stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

radiokonjic.ba

16.02.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima