13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Crveni križ Konjic bogatiji za instruktora predavača iz prve pomoći

Konjičanka Sarah Ćatić volonterka Crvenog križa Konjic sada je službeno instruktor predavača iz prve pomoći. Naime Sarah je prisustvovala trodnevnoj certifikaciji instruktora predavača iz prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH koja se potekla tri dana održavala na  Ilidži.

“Na Ilidži je bila trodnevna edukacija I predavanje za tu certifikaciju. Ovaj certifikat meni važi 5 godina I ja trebam što više tih aktivnosti skupiti u ovih 5 godina I za tih 5 godina idem na recertifikaciju da produžim taj svoj certifikat. Meni je u cilju da što više prođem tih edukacija i obuka u toku ovih 5 godina. Što se tiče publike koja će me moći pratiti, to su svi osim vozača koji polažu prvu pomoć”, kazala je Sarah za radiokonjic.ba

crveni križ konjic bogatiji za instruktora predavača iz prve pomoći
Sarah Ćatić

Da se radi o vrijednoj volonterki crvenog križa Konjic te da je cerifikat došao u prave ruke  pojašnjava i sekretarka Crvenog križa Konjic Šaha Kurtović.

“Mnogo naših volontera ovo želi ali Sara je ovo najviše željela, ona nije htjela otići na ekskurziju gdje su sada njeni vršnjaci željela je da prisustvuje toj obuci i certifikaciji . Eto koliko ona to voli, i iz tog razloga je ona i izabrana. Za ovo stvarno moraš biti spreman trebaš znati predavati”, kazala je sekretarka Crvenog križa Konjic Šaha Kurtović.

crveni križ konjic bogatiji za instruktora predavača iz prve pomoći
Šaha Kurtović

Kako je sve izgledalo na trodnevnoj certifikaciji instruktora predavača iz prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH na Ilidži , pojašnjava Ćatić.

“Imali smo neke detaljne obuke, gdje su nam sve doslovno ispričali u detalje. Pomogli nam da nešto ako nismo do sada shvatali tek tada da shvatimo ili naučimo nešto novo. Zatim smo imali evaluacijski test koji je odredio ko će to proći dalje, a ko će nadelje otići. Tu nas je od sedamnaest, dvanaest prošlo. Imali smo i zadatke to jeste naš zadatak je bio da pripremimo neki vid prezentacije o nekoj određenoj temi koju smo mi izvukli . Subota nam je bila baš radna, bili su samo testovi, ispiti . Prvo smo izlagali prezentaciju koju smo dobili, gdje su oni vidjeli kakvi smo to mo izlagači to jeste predavači sugerisali su nam neke nedostatke ili pohvale. Rekli su nam šta to mi moramo popraviti u našem izražavanju ili u našoj prezentaciji , jer mi sada gdje god predajemo prvu pomoć moramo da napravimo tu prezentaciju, tako da prezentacija nam je bila taj neki glavni dio to jeste glavni zadatak. Tako da i to sam uspješno položila . zatim smo imali usmene ispite, kao na fakultetu, izvlacili smo pitanja odgovarali usmjeno gdje se također bodovalo. Na kraju svi smo polagali reanimaciju sa AED aparatom, i bez AED aparata, to su nas također bodovali “, objašnjava Sarah.

Već sutra pred Sarah je prva prezentacija i osposobljavanja polaznika, volontera, građana i drugih osoba za program prve pomoći.

“Za Crveni križ ovo je jako bitno, već sutra oni imaju prezentaciju u Srednjoj školi, nastojat ćemo da održimo i prezentacije po osnovnim školama , pokušat ćemo i preko sekcija, sve naravno ako djeca budu zainteresovana”, kaza je Kurtović.

Pored Sarah koja je prisustvovala trodnevnoj certifikaciji instruktora predavača iz prve pomoći, ispred Crvenog križa Konjic,  zvanje instruktor predavač dobili su volonteri Crvenog križa iz Zavidovića, Kaknja, Gradačca, Lukavca, Kiseljaka, Novog Sarajeva, Starog Grada Sarajevo i Travnika, a certifikaciju su pripremili i realizovali članovi Ekspertnog tima prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH.

radiokonjic.ba

26.09.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima