12.8 C
Konjic
27 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Crveni križ Konjic: U 2022.godini realizirane brojne aktivnosti s ciljem pomoći najugroženijim sugrađanima

Crveni križ Konjic je u 2022.godini imao dosta aktivnosti koji su uspješno realizirane. Održano je sedam akcija dobrovoljnog darivanja krvi, podjela prehrabenih paketa, edukacije, radionice o pružanju prve pomoći i ostale aktivnosti koje su imale za cilj pomoći građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe- kazala je Šaha Kurtović, sekretarka Crvenog križa Konjic.

“Crveni križ Konjic je kao i svake godine imao puno aktivnosti kao što su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, polaganje prve pomoći za vozače, održavanje radionica za učenike devetih razreda osnovnih škola o pružanju prve pomoći, zatim smo uspješno realizirali i podjelu 629 prehrambenih paketa od Vlade FBiH uz pomoć Grada Konjica, Centra za socijalni rad i Merhameta. Uglavnom, mnogo smo radili, jer nastojimo odgovoriti na zahtjeve naših najugroženijih sugrađana”-kazala je Kurtović.

Teška ekonomska situacija koju je pratio visok rast inflacije doveli su do povećanog broja zahtjeva za pružanjem pomoći. Kako je kazala Kurtović, najčešće se obraćaju penzioneri, koji, inače, teško žive.

“Primjetan je povećan broj obraćanja našoj organizaciji i to su najčešće penzioneri, što je i opravdano, jer oni jako teško žive i jedva preživljavaju. Porodični mladi ljudi se teško odlučuju da pokucaju na vrata Crvenog križa i zatraže pomoć, obično, nekad nam neko od njihovih komšija javi za takve slučajeve, pa nastojimo pomoći tim porodicama koliko možemo”-navela je sekretarka Crvenog križa Konjic.

Rad ove organizacije usmjeren je i na održavanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Do sada, u 2022.godini održano je sedam akcija i prikupljeno je 280 doza krvi, a posljednja osma će biti održana u srijedu, 21.decembra.

“U sedam akcija dobrovoljnog darivanja krvi smo prikupili 280 doza, a posljednja osma akcija će biti održana u srijedu i očekujemo da će se i ovog puta odazvati naši sugrađani. Inače, naše akcije svaki put budu dobro posjećene, a javljaju se i novi davaoci, što nas posebno raduje. Imamo negdje oko 300 davalaca, mada još uvijek mnogi idu u Mostar po pozivu porodice, tako da ne možemo sa sigurnošću reći koliko ima davalaca na području Grada Konjica. Novi dolaze, neki stariji više ne mogu iz zdravstvenih razloga darivati krv, tako da se kroz akcije prikupi tek 40% krvi, a sve ostalo ide na poziv rodbine i prijatelja” -istaknula je Kurtović.

Naša sagovorica je dodala da Crveni križ Konjic ne bi mogao funkcionisati bez mladih volontera koji pomažu u svim situacijama. Titulu “Volonterka godine” u kategoriji dobrovoljnog davalaštva za 2022.godinu ponijela je Ranya Landžo, na što su posebno ponosni u Crvenom križu Konjic.

“Mi bez volontera ne bi mogli funkcionisati, jer je samo jedan uposlenik u Crvenom križu. Zato su tu naši mladi volonteri koji su uvijek spremni pomoći i mogu reći da su volonteri iz Konjica najaktivniji u našem kantonu. Ove godine naša volonterka Ranya Landžo je proglašena volonterkom godine u kategoriji dobrovoljnog davalaštva i na to smo posebno ponosni” -kazala je naša sagovornica.

Jedna od aktivnosti Crvenog križa Konjic u 2022.godini bilo je i organizovanje radionica o pružanju prve pomoći za učenike osnovnih škola.

“Radionice smo održali u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi i u Osnovnoj školi Čelebići, a u narednom polugodištu ćemo održati u Seonici i Parsovićima. Kroz ove edukacije su javljaju mladi, učenici osmih i devetih razreda, koji bi željeli volontirati, jer zbog odlaska trenutnih volontera na daljne školovanje, moramo potaknuti nove generacije da nam se pridruže” -rekla nam je sekretarka Crvenog križa Konjic Šaha Kurtović.

Rad Crvenog križa Konjic jednim dijelom pomaže Grad Konjic, a ostali prihodi odnose se na sredstva od polaganja prve pomoći za vozače, te od pojedinih donacija i projekata. Sve to nije dovoljno da bi Crveni križ mogao odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe građana, ali se trude pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

“Od Grada Konjica imamo mjesečno 1600 KM, a najveći dio prihoda ostvarujemo od polaganja prve pomoći za vozače. Ove godine imali smo 92 kandidiata manje u odnosu na prošlu godinu, tako da su i prihodi manji, ali uspjeli smo nekako završiti planirane obaveze. Kantonalno ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite j p održalo naš projekat za kupovinu pelena za odrasle u iznosu od 1.500 KM, a bude ponekad i donacija od građana u odjeći i obući” -naglasila je Kurtović.

Crveni kriz Konjic će i u 2023.godini biti na raspolaganju građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, jer je njihova misija olakšati život najugroženijim sugrađanima. Rad ove organizacije mogu pomoći i sve zainteresovane firme, pojedinci i kolektivi koji su spremni pokazati humanost i učiniti dobro djelo u ovim teškim ekonomskim vremenima.

radiokonjic.ba

19.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima