back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

CZ HNK uručena uručena specijalizovana savremena oprema za spašavanje

Danas je u Mostaru održan događaj „Zajednički odgovor za bolji sistem zaštite i spašavanja“ na kojem je Civilnoj zaštiti HNK uručena specijalizovana savremena oprema za spašavanje. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore. Provedba je započela 1. jula 2022. godine i trajat će dvije godine.

Riječ je o projektu koji ima za cilj unapređenje sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH i Crne Gore, te fleksibilnosti sistema odgovora na nove izazove kroz jačanje kapaciteta lokalnih usluga i poboljšanja prekogranične saradnje.
Na današnjem događaju o ovom projektu su govorili premijer HNK Nevenko Herceg, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo, prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, Gianluca Vannini, v.d. direktor Uprave za CZ i vatrogastvo HNK, Eugen Ćubela, te predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LINK, Tomislav Majić.
Kao što prirodne nepogode ne poznaju administrativne i državne granice, tako niti saradnja u oblasti civilne zaštite ne smije poznavati granice. Dobar primjer uspostavljanja regionalne saradnje i prekograničnog partnerstva upravo je projekat „Zajednički odgovor“ sa svojih 590.000 eura ukupne vrijednosti od kojih nam Evropska unija osigurava 490.000 eura bespovratnih sredstava“, naglasio je premijer Herceg istaknuvši kako je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK prepoznala važnost ovog projekta i doprinos sistemu civilne zaštite i spašavanja te, u saradnji sa Udruženjem LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore, krenula u njegovu provedbu.
Šef Odjela operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini je u svom obraćanju rekao da ovakve inicijative mogu osjetno da doprinesu poboljšanju zaštite i sigurnosti ljudi i privrede u zemljama Zapadnog Balkana.
V. d. direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela je rekao da će se oprema podijeliti Udruženjima za zaštitu i spašavanje, gorskim službama spašavanja, za spašavanje na vodi i pod vodom, te vatrogasnim jedinicama u našem kantonu.
Predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao LINK Tomislav Majić je rekao da je izazov sa kojim se suočavamo kako sa sve manjim brojem ljudi, stručnjaka, odgovoriti na sve veće opasnosti.
Naš odgovor je prekograničnim povezivanjem i partnerskim radom na povećanju efikasnosti rada. Partnetrskim radom tokom dosadašnje implementacioje projekta smo identifikovali i intenzivno radimo na razmjeni niza dobrih praksi u cilju prevencije i zajedničkog odgovora na nesreće”, rekao je Majić.

Izvedena je i interventna vježba spašavanja s visina koju su izveli pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja i Gorske službe spašavanja Crne Gore.

cz hnk uručena uručena specijalizovana savremena oprema za spašavanje
CZ HNK uručena uručena specijalizovana savremena oprema za spašavanje

radiokonjic.ba

05.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima