Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Dan džamija u BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija.

Ovog dana se podsjeća i na agresorsko rušenje svih ostalih džamija, mesdžida, tekija, turbeta i drugih vjerskih objekata.

Institucije i organizacione jedinice Islamske zajednice će Dan džamija obilježiti prigodnim aktivnostima u okviru jednomjesečne manifestacije „Dani džemata i džamija“, koja je počel 4.maja, a u petak je u džamijama u Bosni i Hercegovini održana hutba čiji je autor muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenja Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Ova jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji potpuno je minirana u noći sa 6. na 7. maj. 1993. godine, a obnovljena i svečano otvorena 7. maja 2016. godine.

Preporod.info/radiokonjic.ba

07.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima