back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Dan nezavisnosti BiH

Danas se obilježava 31. godišnjica referenduma o nezavisnosti BiH, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije  međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavu agresiju.

Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine glasala je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za nezavisnost. Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost 1. marta 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zakon o Danu nezavisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

U Republici Srpskoj ovaj datum se ne obilježava.

AA/radiokonjic.ba

01.03.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]