18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Maida Biber je učenica generacije Srednje škole Konjic u školskoj 2022./2023.godini

Titula učenice generacije Gimnazije pripala je Lamiji Dženetić, dok...

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Danas je Dan ružičastih majica

Oglasi

Dan ružičastih majica – Simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

Posljednje srijede u februaru mjesecu obilježava se Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja simbolično oblačenjem ružičastih majica. Sve je počelo događajem koji se 2007. godine dogodio u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu. Doživio je tada izrugivanje i verbalno nasilje vršnjaka. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana spontano dolaziti u školu identično obučeni u ružičaste majice kako bi mu iskazali  podršku te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

U Drugoj osnovnoj školi u Konjicu povodom Dana ružičastih majica sprovedene su različite aktivnosti o kojima je za radiokonjic.ba govorila Emina Delić, nastavnica Bosanskog jezika i književnosti.

„Na prvom času danas, predmetni nastavnici su imali obavezu kreirati čas u skladu sa ovom temom, bilo da je to pravljenje panoa, radionice, razgovor ili slično, a učenici su došli obučeni u roze majice u znak podizanja svijesti protiv vršnjačkog nasilja, odnosno u borbi protiv vršnjačkog nasilja“ – kazala je Delić.

„Članovi dramske sekcije Druge osnovne škole Konjic su povodom Dana ružičastih majica snimili igrokaz u kojem je učestvovalo oko 30 učenika“  – kazala je Delić te dodala: „Morali smo učenike sa redovne nastave anagažovati kako bismo sve to snimili. Nekoliko dana smo snimali scene nepravilnog ponašanja, a onda smo snimali scene ponašanja koje očekujemo od učenika u školi. Cilj videa jeste učenje i podizanje svijesti o međuvršnjšačkom nasilju, a ne promocija. Gledanjem našeg videa nastojimo i svim drugim učenicima da ukažemo na loše ponašanje koje vodi nasilju i kako bi svi iz ovog svega izvukli pouku“.

Obilježavanje Dana ružičastih majica je bitno jer svakodnevno svjedočimo raznim oblicima nasilja najčešće putem interneta gdje postoji mogućnost skrivanja identiteta.

„Radionice koje smo radili u školi su jako bitne kako bismo osvijestili i druge o vršnjačkom nasilju. Svaki razred je isplanirao šta će raditi, meni su više u sjećanju ostale stvari koje smo radili na dramskoj sekciji a to je snimanje filma, zabavili smo se i snimili edukativan sadržaj, a ja sam bila kamerman. Malo je bilo i naporno ali na kraju su ostale jako lijepe uspomene“ – kazala je Lara Junuz, učenica Druge osnovne škole Konjic.

Video na kojem su radili članovi dramske sekcije Druge osnovne škole Konjic biće dostupan na zvaničnoj facebook stranici ove škole.

radiokonjic.ba

22.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima