back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Danas je Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica – Simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

Posljednje srijede u februaru mjesecu obilježava se Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja simbolično oblačenjem ružičastih majica. Sve je počelo događajem koji se 2007. godine dogodio u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu. Doživio je tada izrugivanje i verbalno nasilje vršnjaka. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana spontano dolaziti u školu identično obučeni u ružičaste majice kako bi mu iskazali  podršku te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

U Drugoj osnovnoj školi u Konjicu povodom Dana ružičastih majica sprovedene su različite aktivnosti o kojima je za radiokonjic.ba govorila Emina Delić, nastavnica Bosanskog jezika i književnosti.

„Na prvom času danas, predmetni nastavnici su imali obavezu kreirati čas u skladu sa ovom temom, bilo da je to pravljenje panoa, radionice, razgovor ili slično, a učenici su došli obučeni u roze majice u znak podizanja svijesti protiv vršnjačkog nasilja, odnosno u borbi protiv vršnjačkog nasilja“ – kazala je Delić.

„Članovi dramske sekcije Druge osnovne škole Konjic su povodom Dana ružičastih majica snimili igrokaz u kojem je učestvovalo oko 30 učenika“  – kazala je Delić te dodala: „Morali smo učenike sa redovne nastave anagažovati kako bismo sve to snimili. Nekoliko dana smo snimali scene nepravilnog ponašanja, a onda smo snimali scene ponašanja koje očekujemo od učenika u školi. Cilj videa jeste učenje i podizanje svijesti o međuvršnjšačkom nasilju, a ne promocija. Gledanjem našeg videa nastojimo i svim drugim učenicima da ukažemo na loše ponašanje koje vodi nasilju i kako bi svi iz ovog svega izvukli pouku“.

Obilježavanje Dana ružičastih majica je bitno jer svakodnevno svjedočimo raznim oblicima nasilja najčešće putem interneta gdje postoji mogućnost skrivanja identiteta.

„Radionice koje smo radili u školi su jako bitne kako bismo osvijestili i druge o vršnjačkom nasilju. Svaki razred je isplanirao šta će raditi, meni su više u sjećanju ostale stvari koje smo radili na dramskoj sekciji a to je snimanje filma, zabavili smo se i snimili edukativan sadržaj, a ja sam bila kamerman. Malo je bilo i naporno ali na kraju su ostale jako lijepe uspomene“ – kazala je Lara Junuz, učenica Druge osnovne škole Konjic.

Video na kojem su radili članovi dramske sekcije Druge osnovne škole Konjic biće dostupan na zvaničnoj facebook stranici ove škole.

radiokonjic.ba

22.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima