back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Danas je održana radionica “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” ZVONO TE ZOVE – RECIKLIRAJ STAKLO

Danas je u “Garden City”-ju Konjic održana radionica projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” ZVONO TE ZOVE – RECIKLIRAJ STAKLO

Riječ je regionalnom projektu koji je počeo u januaru 2020.godine i trenutno je u fazi završetka. Osim Bosne i Hercegovine u ovaj projekat su uključene Srbija i Sjeverna Makedonija. Učesnici radionice, između ostalih, su bili: Ivica Sivrić direktor Asocijacije za ekonomski razvoj “Redah”, Boris Terzić predstavnik “ekopak”-a, Esad Omerović pomoćnik načelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica, direktor JKP “Standard” Konjic Samir Memić, te predstavnici Općina Jablanica i Prozor Rama.

Esad Omerović pomoćnik načelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica, zahvalio se prisutnima što su izdvojili svoje vrijeme da dođu na radionicu čija je tema važna za Konjic.

Uvodnu riječ dao je direktor Asocijacije za ekonosmki razvoj “Redah” Ivica Sivrić koji je za radiokonjic.ba kazao: “Cilj projekta je smanjiti zagađenje ali na način da se kroz određene sisteme, analize i opremanjem povećaju količine sakupljanja staklene ambalaže. Obnavljanjem ili sakupljanjem staklene ambalaže štedi se i do 50% energije. Ovaj sistem nije uspostavljen na Zapadnom Balkanu, nije ni u BIH, tako da ovaj projekat finansira Savezno njemačko Ministarstvo, implementira ga GIZ u saradnji sa tri operatera – iz BiH “ekopak”. “Redah” je partner GIZ-u na tehničkoj pomoći u izvedbi ovog projekta”.

danas je održana radionica "upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom balkanu" zvono te zove - recikliraj staklo
Ivica Sivrić direktor Asocijacije za ekonomski razvoj “Redah”

“Bitno je postaviti ciljeve. EU je postavila ciljeve da do 2030. godine reciklira 75% staklene ambalaže. U BiH ti ciljevi su niži. “Kroz ovaj projekat i kroz saradnju sa ekopakom i komunalnim preduzećima, procenat sakupljanja staklene ambalaže je iz godine u godinu veći, te smo ovim projektom prošli postavljene ciljeve prikupljanja istog” – naglasio je Ivica Sivrić.

Predstavnik “ekopak-a” Boris Terzić na radionici je istaknuo da je zajedničko BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, kada je u pitanju stakleni ambalažni otpad, to što niti jedna od ovih država nema pogone za reciklažu stakla, te su primorani da prikupljeno staklo izvoze u druge države, te dodao: “Na inicijativu GIZ-a ekopak je učestvovao u ovom projektu. Svrha “ekopak-a” je razvijanje sistema upravljanja otpadom, rad sa lokanim zajednicama, razvoj infrastrukture i edukacija stanovništa. Ovaj projekat je poseban u segmentu edukacije stanovništva o prikupljanju staklenog ambalažnog otpada, u urbanim, ruralnim sredinama te kroz hotele, restorane  i kafiće”.

danas je održana radionica "upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom balkanu" zvono te zove - recikliraj staklo
Boris Terzić predstavnik “ekopak-a”

Grad Konjic, tačnije JKP “Standard” Konjic, priključilo se ovom projektu u 2020. godini, te se kroz svoje učešće pokazalo kao dobar primjer ostalima da se u kratkom vremenskom roku povećao broj prikupljenog staklenog ambalažnog otpada.

Izjava Samira Memića direktora  JKP “Standard” Konjic
danas je održana radionica "upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom balkanu" zvono te zove - recikliraj staklo
Samir Memić direktor JKP “Standard” Konjic

Videopozivom, učesnicima radionice se obratila i Azra Ćulov u ime “Ceteor”-a koja je prezentacijom ukazala na podatke vezane za prikupljanje staklenog ambalažnog otpada u našem gradu. Ono što je posebno naglasila jeste da je u vremenskom periodu od 7 mjeseci, od uključivanja u sam projekat , JKP “Standard” Konjic prikupilo 20% više staklene ambalaže. Prema njenim podacima najveća količina je prikupljena u urbanoj zoni. 

radiokonjic.ba

06.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima