Danas je Svjetski dan socijalne pravde

0

Tema ovogodišnjeg dana socijalne pravde je “Prevazilaženje barijera i stvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu”

Na Svjetski dan socijalne pravde BiH se nažalost i dalje nalazi među državama koje se ne mogu pohvaliti visokim pa čak ni zadovoljavajućim stepenom socijalne pravde. I dalje živimo u sistemu gdje postoji veoma izražena podjela na superbogate, koji su manjina i veliku većinu ostalih koji jedva sastavljaju kraj s krajem i osiguravaju sebi i svojim najdražim ono najosnovnije za život.

“U BiH bi se trebala  osigurati socijalna pravda koja je trenutno na nezavidnom nivou. To bi značilo da se radnicima osiguraju dostojanstvene plate i da imaju u tom segmentu nešto što im je potrebno da bi mogli zadovoljiti bar osnovne životne potrebe što u ovom momentu nažalost, nije slučaj.  Savez samostalnih sindikara BiH predlaže određena zakonska rješenja kako bi se popravila situacija u BiH kada je u pitanju socijalna pravda. Primarni cilj je povećanje minimalne plate te time smanjiti stopu odlaska mladih ljudi na rad u druge zemlje. Naravno, ne treba zaboraviti socijane kategorije, osobe sa invaliditetom i druge ranjive kategorije u BiH kojima svakako treba dati na značaju više nego što je sada slučaj i na taj način  dokazati da imaju svoje mjesto u ovom društvu i da su vrijednii pažnje ” kazao je za radiokonjic.ba Adis Kečo šef stručne službe Saveza samostalnih sindikata BiH.

O socijaloj pravičnosti ranije je za Radio Konjic govorila Nadira Đapo direktorica “Centra za socijalni rad” Konjic, koja je između ostalog poručila: “Ono na čemu bi društvo trebalo raditi kako bi imali sistem socijalne pravičnosti, ogleda se kroz četiri načela: promovisanje zaposlenosti i stvaranje održivog, institucionalnog i privrednog okruženja; razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite; promovisanje socijalnog dijaloga i  poštivanje osnovnih načela i prava na rad”.

BiH može i mora biti društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu. Ne postoje izgovori zašto nismo ili ne možemo biti društvo socijalne pravde i jednakosti koje se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i promjene ljudskih prava u svim područjima života- navodi se u saopštenju za javnost Saveza samostalnih sindikata BiH.

radiokonjic.ba

20.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267