Danas je Svjetski dan socijalne pravde

0
Oglasi

Tema ovogodišnjeg dana socijalne pravde je “Prevazilaženje barijera i stvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu”

Na Svjetski dan socijalne pravde BiH se nažalost i dalje nalazi među državama koje se ne mogu pohvaliti visokim pa čak ni zadovoljavajućim stepenom socijalne pravde. I dalje živimo u sistemu gdje postoji veoma izražena podjela na superbogate, koji su manjina i veliku većinu ostalih koji jedva sastavljaju kraj s krajem i osiguravaju sebi i svojim najdražim ono najosnovnije za život.

“U BiH bi se trebala  osigurati socijalna pravda koja je trenutno na nezavidnom nivou. To bi značilo da se radnicima osiguraju dostojanstvene plate i da imaju u tom segmentu nešto što im je potrebno da bi mogli zadovoljiti bar osnovne životne potrebe što u ovom momentu nažalost, nije slučaj.  Savez samostalnih sindikara BiH predlaže određena zakonska rješenja kako bi se popravila situacija u BiH kada je u pitanju socijalna pravda. Primarni cilj je povećanje minimalne plate te time smanjiti stopu odlaska mladih ljudi na rad u druge zemlje. Naravno, ne treba zaboraviti socijane kategorije, osobe sa invaliditetom i druge ranjive kategorije u BiH kojima svakako treba dati na značaju više nego što je sada slučaj i na taj način  dokazati da imaju svoje mjesto u ovom društvu i da su vrijednii pažnje ” kazao je za radiokonjic.ba Adis Kečo šef stručne službe Saveza samostalnih sindikata BiH.

O socijaloj pravičnosti ranije je za Radio Konjic govorila Nadira Đapo direktorica “Centra za socijalni rad” Konjic, koja je između ostalog poručila: “Ono na čemu bi društvo trebalo raditi kako bi imali sistem socijalne pravičnosti, ogleda se kroz četiri načela: promovisanje zaposlenosti i stvaranje održivog, institucionalnog i privrednog okruženja; razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite; promovisanje socijalnog dijaloga i  poštivanje osnovnih načela i prava na rad”.

BiH može i mora biti društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu. Ne postoje izgovori zašto nismo ili ne možemo biti društvo socijalne pravde i jednakosti koje se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i promjene ljudskih prava u svim područjima života- navodi se u saopštenju za javnost Saveza samostalnih sindikata BiH.

radiokonjic.ba

20.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi
Izlaz za otklanjanje pogrešaka oglasa

Oglas se prikazuje na stranici

trenutni post: Danas je Svjetski dan socijalne pravde, ID: 18022

Oglas: Oglas (21391)
Grupa oglasa: STALNI KLIJENTI (4495)
Plasman: Nakon sadržaja (nakon-sadrzaja)

Pronađite rješenja u priručniku

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267