13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Danas održan prvi sastanak radne grupe za izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti u Konjicu za period 2023.-2025.

Na osnovu inicijative Misije OSCe-a u BiH, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, prihvatio je prijedlog za izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti za period 2023.-2025.godina. Tim povodom danas je u Konjicu održan prvi sastanak radne grupe, koju čine predstavnici Gradske uprave, nevladinog sektora, obrazovnih i socijalnih institucija, vjerskih zajednica, policijske uprave i lokalnog radija. Učesnici radne grupe imaju zadatak da izrade akcioni plan s ciljem jačanja razumijevanja, tolerancije i povezanosti unutar zajednice, ali i suzbijanja svih pojava koje mogu dovesti do netolerantnog i diskriminirajućeg ponašanja prema bilo kojoj osobi ili grupi u zajednici, što može dovesti do incidenata ili krivičnih djela, kazala je Adisa Kevrić, šef Odsjeka za privredu i društevne djelatnosti Grada Konjica i predsjednica komisije za izradu Akcionog plana društvene povezanosti. Ona je dodala da je urađen i Protokol o postupanju Gradske uprave Konjic u slučaju pojave incidenata koji su motivisani mržnjom.

“Ovim Protokolom je definisano kako i na koji način će se objavljivati vijesti o incidentima koji su motivisani mržnjom u javnosti. Protokol usvaja gradonačelnik, a isti bi, kao i Akcioni plan za izgradnju društvene povezanosti trebalo da bude usvojen u aprilu ove godine”-kazala je Kevrić.

Misija OSCE-a u BiH je već dugi niz godina prisutna na području Konjica kroz različite projekte. Govoreći o uključenosti u izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti 2023.-2025., Aida Premilovac- Zaklan, iz Odjela demokratskog upravljanja, Terenskog ureda Misije OSCE-a u Mostaru, navela je da OSCE nastavlja saradnju s Gradom Konjicom kroz inicijativu koja je počela prije nekoliko godina.

“Naime, 2013.godine OSCE je pokrenuo incijativu “Supergrađani” i “Supergrađanke” i Grad Konjic, tada općina, vrlo brzo se pridružio ovoj inicijativi na način da je ispred civilnog sektora formirana Koalicija za borbu protiv mržnje “Peace Building” Konjic. Od 2013.godine, pa na ovamo, OSCE je sarađivao sa ovom neformalnom mrežom civilnog sektora i pojedinaca i implementirane su razne aktivnosti za dobrobit zajednice. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Gradom Konjicom razgovarali smo kako ovu priču uobličiti kroz izredu jednog akcionog plana, gdje bismo pozitivne prakse koje smo do sada utemeljili, mogli  nadograđivati. Biće mi veliko zadovoljstvo raditi sa radnom grupom u narednih mjesec dana i želja nam je da akcioni plan završimo do aprila”-istaknula je Premilovac-Zaklan.

Izradom Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti, Grad Konjic potvrđuje svoju posvećenost u jačanju vrijednosti koje promovišu toleranciju kroz pružanje podrške postojećim, ali i novim inovatnivnim programima i idejama, a koji će djelovati preventivno s ciljem spriječavanja pojave incidenata motivisanih predrasudama. Također, ovim akcionim planom se uspostavljaju i mehanizmi rekacije, kojim  će se poslati jasna poruka neprihvatanja svih oblika diskriminacije koji mogu narušiti principe tolerancije, uzajamnog povjerenja i poštivanja svih građana na prostoru Grada Konjica.

radiokonjic.ba

22.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima