18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Maida Biber je učenica generacije Srednje škole Konjic u školskoj 2022./2023.godini

Titula učenice generacije Gimnazije pripala je Lamiji Dženetić, dok...

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Danas održan prvi sastanak radne grupe za izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti u Konjicu za period 2023.-2025.

Oglasi

Na osnovu inicijative Misije OSCe-a u BiH, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, prihvatio je prijedlog za izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti za period 2023.-2025.godina. Tim povodom danas je u Konjicu održan prvi sastanak radne grupe, koju čine predstavnici Gradske uprave, nevladinog sektora, obrazovnih i socijalnih institucija, vjerskih zajednica, policijske uprave i lokalnog radija. Učesnici radne grupe imaju zadatak da izrade akcioni plan s ciljem jačanja razumijevanja, tolerancije i povezanosti unutar zajednice, ali i suzbijanja svih pojava koje mogu dovesti do netolerantnog i diskriminirajućeg ponašanja prema bilo kojoj osobi ili grupi u zajednici, što može dovesti do incidenata ili krivičnih djela, kazala je Adisa Kevrić, šef Odsjeka za privredu i društevne djelatnosti Grada Konjica i predsjednica komisije za izradu Akcionog plana društvene povezanosti. Ona je dodala da je urađen i Protokol o postupanju Gradske uprave Konjic u slučaju pojave incidenata koji su motivisani mržnjom.

“Ovim Protokolom je definisano kako i na koji način će se objavljivati vijesti o incidentima koji su motivisani mržnjom u javnosti. Protokol usvaja gradonačelnik, a isti bi, kao i Akcioni plan za izgradnju društvene povezanosti trebalo da bude usvojen u aprilu ove godine”-kazala je Kevrić.

Misija OSCE-a u BiH je već dugi niz godina prisutna na području Konjica kroz različite projekte. Govoreći o uključenosti u izradu Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti 2023.-2025., Aida Premilovac- Zaklan, iz Odjela demokratskog upravljanja, Terenskog ureda Misije OSCE-a u Mostaru, navela je da OSCE nastavlja saradnju s Gradom Konjicom kroz inicijativu koja je počela prije nekoliko godina.

“Naime, 2013.godine OSCE je pokrenuo incijativu “Supergrađani” i “Supergrađanke” i Grad Konjic, tada općina, vrlo brzo se pridružio ovoj inicijativi na način da je ispred civilnog sektora formirana Koalicija za borbu protiv mržnje “Peace Building” Konjic. Od 2013.godine, pa na ovamo, OSCE je sarađivao sa ovom neformalnom mrežom civilnog sektora i pojedinaca i implementirane su razne aktivnosti za dobrobit zajednice. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Gradom Konjicom razgovarali smo kako ovu priču uobličiti kroz izredu jednog akcionog plana, gdje bismo pozitivne prakse koje smo do sada utemeljili, mogli  nadograđivati. Biće mi veliko zadovoljstvo raditi sa radnom grupom u narednih mjesec dana i želja nam je da akcioni plan završimo do aprila”-istaknula je Premilovac-Zaklan.

Izradom Akcionog plana za izgradnju društvene povezanosti, Grad Konjic potvrđuje svoju posvećenost u jačanju vrijednosti koje promovišu toleranciju kroz pružanje podrške postojećim, ali i novim inovatnivnim programima i idejama, a koji će djelovati preventivno s ciljem spriječavanja pojave incidenata motivisanih predrasudama. Također, ovim akcionim planom se uspostavljaju i mehanizmi rekacije, kojim  će se poslati jasna poruka neprihvatanja svih oblika diskriminacije koji mogu narušiti principe tolerancije, uzajamnog povjerenja i poštivanja svih građana na prostoru Grada Konjica.

radiokonjic.ba

22.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima