Drugi upravo čitaju

Danas potpisan Sporazum o saradnji između ustanove NU Konjic i Centra za kulturu Tivat

U cilju unapređenja međunarodne kulturne saradnje između gradova pobratima Grad Konjica i Općine Tivat, danas je uz prisustvo gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, u kabinetu gradonačelnika potpisan Sporazum o saradnju ustanove NU Konjic i Centra za kulturu Tivat

Pobratimska saradnja Općine Tivat i Grada Konjica traje preko predeset godina. Nakon sinošnje odigrane predstave “Druga strana vjetra” koja je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, danas je potpisan Sporazum o saradnji između ustanove NU Konjic i Centra za kulturu Tivat. Potpisan je u cilju unapeđenja kulture na području Grada Konjica i Opštine Tivat a posebno na polju scenske umjetnosti. Direktor Centra za kulturu Tivat Gordan Božović kazao je da je prethodne godine dogovoreno produbljivanje saradnje sa Gradom Konjicom u raznim aspektima, te da današnje potpisivanje sporazuma između pomenutih kulturnih ustanova, predstavlja značajnu konkretizaciju tog dogovora.

“S tim u vezi, mi smo kao Opština Tivat, Centar za kulturu Tivat sinoć Gradu Konjicu i Festivalu glumca BiH, darovali gostovanje prestave u produkciji Centra za kulturu i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i veliko mi je zadovoljstvo da je konjička publika uživala. Ovim sporazumom bi trebali da produbimo saradnju i da je obezbjedimo na raznim kulturnim projektima između naša dva grada” kazao je za radiokonjic.ba direktor Centra za kulturu Tivat Gordan Božović.

Svoje zadovoljstvo što se koraci na polju međunarodne kulturne saradnje Općine Tivat i Grada Konjica realizuju kroz Festival glumca BiH, iskazao je direktor NU Konjic Benjamin Mušinović. Dodao je da je na zatvaranju prošlogodišnjeg FGBiH  dogovoren nastavak saradnje ove dvije kulturne ustanove, kao i da se svake naredne godine na repertoaru FGBiH našu gosti iz Crne Gore. Također, nada se da će sve štu su domaći resursi kada je u pitanju produkcija iz Konjica u saradnji sa gradom i gradonačelnikom, moći predstaviti u budućnosti u Tivtu.

“Moram priznati da mi je najdraža stvar i najveći kvalitet upravo u činjenici što se forsira, promoviše, afirmira i daje šansa onima koji su najposvećeniji u scenskom procesu, a to su mladi glumci i glumice. To su profesionalci iz Cetinja, kojima Centar za kulturu Tivat otvara i daje priliku na daskama koje život znače, ali daje priliku ne samo na svojoj matičnoj sceni, nego da njihova uprizorenja dožive međunarodnu saradnju i da budu dijelom FGBiH” izjavio je direktor NU Konjic Benjamin Mušinović.

danas potpisan sporazum o saradnji između ustanove nu konjic i centra za kulturu tivat
Potpisivanje Sporazuma o saradnji NU Konjic i Centra za kulturu Tivat

Sporazum je potpisan uz prisustvo Gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića koji je čestitajući potpisinicima sporazuma na budućoj saradnji, kazao da Grad Konjic i Općina Tivat idu ka višem nivou kada je u pitanju kulturna saradnja, jer se kulturu kako u Konjicu tako i u Tivtu, njeguje i cijeni.

“Vrijedni ljudi na čelu ovih ustanova su aktivnosti koje smo imali u proteklom periodu to jeste dugogodišnja saradnja ovih gradova, pretvorili danas u realnu scenu. Do sada smo imali saradnju u vidu protokolarnog dolaska na obilježavanja Dana grada Konjica, tako da smo na proteklim sastancima  odlučili da podignemo ovu saradnju na veći nivo u svim oblastima. Ove godine su to centri za kulturu, i nadam se da će se aktivnosti i u budućem periodu nastaviti u smjeru kao danas” istaknuo je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Podjećamo, 2019. godine u okviru FGBiH odigrana predstava “Tre Sorelle” u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, a pred sinošnjom konjičkom publikom, nastupili su po drugi put okviru Festivala glumca BiH te odigrali predstavu “Druga strana vjetra”.

radiokonjic.ba

05.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima