back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta koji se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina u cilju promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija. Dan sigurnijeg interneta ove godine se obilježava pod sloganom „Zajedno za bolji internet”. Amela Efendić, menadžerica Centra za sigurni internet BiH je za radiokonjic.ba govorila o  mjerama zaštite u digitalnom svijetu ali i o nagradnom kvizu za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

„Zajedno sa našom djecom želimo da se potrudimo da podignemo svijet svih građana o tome kako sigurno koristiti digitalne tehnologije i ne biti izložen bilo kakvom neprimjerenom sadržaju i oblicima zlostavljanja. Puno oblika zlostavljanja djece potiče upravo iz digitalnog okruženja, gdje razni predatori vrebaju djecu, započinju neprimjerenu komunikaciju s njima, a onda raznim ucjenama dolazi do toga da fizički ili emocionalno iskoriste dijete“ – kazala je Efendić.

danas se obilježava međunarodni dan sigurnijeg interneta
Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta

„Djecu je potrebno naučiti na koji način da se zaštite neprimjerene komunikacije i bilo kakvog oblika zlostavljanja“ – kazala je Efendić te dodala: Zaštiti se najbolje edukacijom. Djeca trebaju otići na platformu sigurnodijete.ba gdje se mogu informisati na koji način da se zaštite od predatora na internetu. Na koji način da reaguju, te kome da prijave prije svega. Treba prijaviti online anonimno, ili ako su žrtva bilo kakvog nasilja ili neprimjerene komunikacije javiti se na besplatnu telefonsku liniju 0800 22 323, linija je otvorena za sve“.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizuje se kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola BiH, o temi sigurnost na internetu. Kviz je dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet.

„To su jednostavna pitanja iz oblasti sigurnosti na internetu. Pokušajte odgovoriti tačno na preko 80% pitanja u kvizu. Ako odgovorite na preko 80% tačno, učestvujete u izvlačenju vrijednih nagrada“.

Za sretne dobitnike osigurane su vrijedne nagrade kao što su: mobitel, pametni sat, Kaspersky Safe kids kartice te druge vrijedne nagrade. Svi zainteresovani učenici u kvizu mogu učestvovati danas do 19 sati.

radiokonjic.ba

07.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima