18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta

Oglasi

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta koji se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina u cilju promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija. Dan sigurnijeg interneta ove godine se obilježava pod sloganom „Zajedno za bolji internet”. Amela Efendić, menadžerica Centra za sigurni internet BiH je za radiokonjic.ba govorila o  mjerama zaštite u digitalnom svijetu ali i o nagradnom kvizu za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

„Zajedno sa našom djecom želimo da se potrudimo da podignemo svijet svih građana o tome kako sigurno koristiti digitalne tehnologije i ne biti izložen bilo kakvom neprimjerenom sadržaju i oblicima zlostavljanja. Puno oblika zlostavljanja djece potiče upravo iz digitalnog okruženja, gdje razni predatori vrebaju djecu, započinju neprimjerenu komunikaciju s njima, a onda raznim ucjenama dolazi do toga da fizički ili emocionalno iskoriste dijete“ – kazala je Efendić.

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta

„Djecu je potrebno naučiti na koji način da se zaštite neprimjerene komunikacije i bilo kakvog oblika zlostavljanja“ – kazala je Efendić te dodala: Zaštiti se najbolje edukacijom. Djeca trebaju otići na platformu sigurnodijete.ba gdje se mogu informisati na koji način da se zaštite od predatora na internetu. Na koji način da reaguju, te kome da prijave prije svega. Treba prijaviti online anonimno, ili ako su žrtva bilo kakvog nasilja ili neprimjerene komunikacije javiti se na besplatnu telefonsku liniju 0800 22 323, linija je otvorena za sve“.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizuje se kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola BiH, o temi sigurnost na internetu. Kviz je dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet.

„To su jednostavna pitanja iz oblasti sigurnosti na internetu. Pokušajte odgovoriti tačno na preko 80% pitanja u kvizu. Ako odgovorite na preko 80% tačno, učestvujete u izvlačenju vrijednih nagrada“.

Za sretne dobitnike osigurane su vrijedne nagrade kao što su: mobitel, pametni sat, Kaspersky Safe kids kartice te druge vrijedne nagrade. Svi zainteresovani učenici u kvizu mogu učestvovati danas do 19 sati.

radiokonjic.ba

07.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima