3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Danas u Konjicu održan Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “Mozaik”

U organizaciji Udruženja “Žena za ženu” Konjic danas je na platou ispred Gradske džamije u Konjicu prvi put upriličen Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti ”MOZAIK”. Cilj mu je prezentacija ženskog stvaralaštva i rada, promocija očuvanja tradicionalnih zanata, kulturnih vrijednosti, unikatnih radova i turističkih potencijala Konjica.

Prema riječima predsjednice Udruženja Lejle Halilović od najavljenih petnaest na Festivalu je učestvovalo jedanaest udruženja iz Konjica, Žepča, Sarajeva, Vogošće, Jablanice i Zenice.

”Cilj nam je da, osim postojećih, i Festival Mozaik u Konjicu poprimi tradicionalni karakter. Ovo nam je prvi, a osim proizvoda i unikatnih rukotvorina na ovaj način želimo promovisati i naše turističke potencijale. Želim se zahvaliti svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji, a posebno našim gošćama koje su putovale i po nekoliko sati kako bi danas bile sa nama”- kazala je predsjednica Udruženja “Žena za ženu“ Konjic Lejla Halilović.

danas u konjicu održan festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “mozaik”
Lejla Halilović

Ljilja Šoja je došla iz Istočnog Srajeva kao predstavnica Udruženja građana “Probudi se”. Udruženje datira već petnaest godina, a ima aktivnih 40 članica koje se bave poljoprivredom i ručnim radom. Ističe kako je zadovoljna druženjem u Konjicu i interesom posjetilaca.

Halima Kamerić iz Žepča predstavljala je Udruženje “Begov han“.“Ovdje smo prvi put,Naše žene rade nakit I igračke koje pletemo za Italiju. Pravimo posteljine, jorgane, jastuke I dekoracije. Ovdje smoprvi put . jako nam se sviđa, pa se nadam da neće biti I posljednj”i-kazala je.

Rabija Šećirović proizvodi rukavice, nakit i torbe pod nazivom “Rabija-Rapka”.

“Ovo mi je osmi sajam, a prvi u Konjicu. Ovdje sam često, na Boračkom jezeru, a ova posjeta je ujedno i prilika da malo bolje upoznam sam grad”- ispričala je Rabija.

Naila Lela Habibija iz Ostrošca često izlaže svoje proizvode u Konjicu i predstavlja svoj brend “Lela  art”.  “Danas sam ponudila proizvode od jute, nakit, te prerađevine od voća i povrća. Festival je lijepa manifestacija i nadam se da će se što duže održati”.

PROČITAJ:   U operativnoj akciji „Konak“ uhapšeno jedno lice iz Konjica zbog trgovine drogom

Konjičanka Mila Ristić posjetila je Festival, a tražila je da kupi neku sliku ili goblen. Kasla nam je da uživa u maštovitim rukotvorinama izlagačica jer se i sama nekada bavila ručnim radom.

danas u konjicu održan festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “mozaik”
Danas u Konjicu održan Festival ženskog stvaralaštva i umjetnosti “Mozaik”

radiokonjic.ba

16.09.2022.g.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima