back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Danas u Mostaru predstavnici 7 gradova/općina iz Hercegovine potpisali ugovore sa Caritasom Švicarske

 U Mostaru je danas održana Ceremonija potpisivanja partnerskih ugovora između Caritasa Švicarske i 7 općina i gradova iz Hercegovine. Ugovori su potpisani u okviru projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni I Herecegovini – RAST”, a definirat će principe i saradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene. U ime Grada Konjica, ugovor je potpisao Orhan Tucović, šef kabineta gradonačelnika.

danas u mostaru predstavnici 7 gradova/općina iz hercegovine potpisali ugovore sa caritasom švicarske
Foto: Udruženje za poduzetništvo i posao “LiNK”

Uz pozdravne i uvodne riječi Daniela Bronkala, direktora Caritas Švicarska za BiH, potpisani su partnerski ugovori sa predstavnicima gradova  Mostara, Konjica, Stoca, Trebinja, te opština Jablanica, Prozor-Rama i Ljubinje.

Ugovori se odnose na partnerstvo u okviru projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni I Herecegovini – RAST”

Projekti obuhvataju integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju na tržište rada, uspostava osnovne poslovne infrastrukture, implementacija ekološki prihvatljivog oblika turizma, valorizacija arheoloških lokaliteta i uspostavljanje kontrole pružanja turističkih usluga.

danas u mostaru predstavnici 7 gradova/općina iz hercegovine potpisali ugovore sa caritasom švicarske
Foto: Udruženje za poduzetništvo i posao “LiNK”

Kako je za radiokonjic.ba pojasnila direktorica Udruženja za posao i poduzetništvo “LiNK”, koje je partner ovog  projekta, Alisa Gekić- svaka opština i grad odredili su svoje strateške prioritete na kojma će raditi.  U svim strateškim dokumentima Grada Konjica, koji je od danas učesnik ovog projekta,  turizam je prepoznat kao jedna od okosnica razvoja. U ime Grada Konjica,  ugovor je potpisao šef kabineta gradonačelnika,  Orhan Tucović koji je pojasnio na čemu će biti fokus kada je u pitanju razvoj turizma u našem gradu.

“Današnje potpisivanje ugovora pokrenut će više nekih akcija, među kojima će između ostalog biti uspostavljanje turističke baze, analiza turističke djelatnosti na području Konjica i mehanizama da se ona popravi. Međutim najvažniji faktor današnjeg potpisivanja ugovora je što će se krenuti u realizaciju sistemske organizacije jednog od brendova turizma u Konjicu, a to je rafting na rijeci Neretvi. Mi ćemo sada zajedno sa Caritasom Švicarske krenuti u sistematizaciju tog čitavog procesa. Potpisivanjem ovog ugovora naši turisti će, pored te divne slike našeg garda, imati i osjećaj dobro organizovane turističke djelatnosti” kazao je Tucović.

Kako je istaknuo  Tucović, nedostatak sistemske regulative višeg nivoa primorao je predstavnike gradske vlasti da u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj “Prvi Korak”, Udruženjem “Naša perspektiva”  te sa malim privrednicima iz Konjica iz oblasti turizma uspostave turistički klaster u okviru projekta “Welcome to Konjic”, koji finansiraju Grad Konjic i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Bila je to jedna od mjera u cilju organizacije turističke djelatnosti u Konjicu, a današnje potpisivanje ugovora sa Caritosam Švicarske, također je jedna od aktivnosti koju  lokalna vlast preduzima, jer Konjic itekako ima šta da ponudi.

 “Konjic je, konfiguracijom terena, grad koji ima sve preduslove za outdoor turizam. Planinarenje Prenjom, Visočicom, Bitovinjom, Zec planinom, zatim vožnja kajakom na Boračkom jezeru, splavarenje na Jablaničkom jezeru, a za hrabrije kanuing Rakitnicom i brdski biciklizam neke su od aktivnosti koje Konjic nudi. Ipak, okosnica outdoor turizma u Konjicu je rafting, Grad Konjic već poduzima mnoge mjere, a ovo je samo jedna od njih, na osnovu kojih ćemo mi biti prepoznati kao održiva turistička destinacija.”

Osim Grada Konjica,  ugovor sa Caritosm Švicarske danas su  potpisali predstavnici iz Jablanice, Prozor-Rame,  Mostara,  Stoca,  Ljubinja i Trebinja. Podsjećamo, ukupna vrijednost ovog trogodišnjeg projekta kojeg realizuje  Caritas Švicarske u partnerstvu sa Udruženjm za poduzetnišvo I posao “LiNK” je 2 miliona švicarskih franaka, a sredstva namijenjena općinama i gradovima u okviru prve faze iznose 250.000 švicarskih franaka.

radiokonjic.ba

08.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima