back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

“Dani knjige-Konjic ’23”: Promovisane dvije knjige Sabine Hodžić-Mehmedović

Promovisane knjige “Mom srebreničkom heroju” i “Srčana vena” 

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic održana promocija dviju knjiga autorice Sabine Hodžić-Mehmedović: ”Mom srebreničkom heroju” i “Srčana vena”.

“dani knjige-konjic '23”: promovisane dvije knjige sabine hodžić-mehmedović
“Dani knjige-Konjic '23”: Promovisane dvije knjige Sabine Hodžić-Mehmedović

Promotor i moderator ovog književnog događaja Esad Bajić je rekao da je Sabina Hodžić-Mehmedović kao devetogodišnja djevojčica preživjela srebrenički genocid.

U krvavom julu 1995. godine ona je ostala bez 13 veoma bliskih osoba. Među njima je i njen otac Sabit, kojem je posvetila dvije knjige kao svojevrsne zbirke pisama, koje je ona kao djevojčica, pa sve do današnjih dana pisala kao da je živ. U knjigama opisuje sve što bi mu kazivala i da je živ o svom životu. Prisjeća se svog života u Srebrenici dok je otac bio živ, protjerivanja iz Srebrenice, perioda kada je identificirala svoga oca. Specifičnost knjiga je da su pisane rukom jedne žene, emocijama jedne žene, i koliko znam Sabina je jedina autorica iz Podrinja koja je opisala ove događaje. Ostali autori su muškarci koji pišu o tim događajima i svom doživljaju tih događaja. Ova djela su iz ugla maloljetne kćerke pogled na taj genocid, koji je učinjen nad Bošnjacima i sa te strane je ovo posebno” – rekao je Bajić, istaknuvši da mu je drago što su ovu autoricu i ove knjige promovisali u Konjicu, jer su se do sada trudili da i ostale autore, koji su pisali o ovoj temi dovedu ovdje.

“dani knjige-konjic '23”: promovisane dvije knjige sabine hodžić-mehmedović
Esad Bajić

Autorica Sabina Hodžić-Mehmedović, diplomirana žurnalistkinja, koja je kao djevojčica preživjela srebrenički genocid, izjavila je da je smrt 13 najbližih članova njene muške porodice, među kojima je bio i njen otac Sabit, bio razlog zbog čega se odlučila na pisanje.

Nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da više nemam oca, da ga više nikada neću zagrliti, da više nećemo doživljavati sretne trenutke koje doživljavaju otac i kćerka. To nedostajanje je u meni izazvalo veliku bol, i da bih olakšala sebi, odlučila sam da pišem. Svoju prvu knjigu nazvala sam “Mom srebreničkom heroju”, jer je otac meni kao djetetu uvijek održavao obećanje. Bio je neko ko je volio Bosnu i Hercegovinu, i do zadnjeg atoma snage je branio, i zato je on moj srebrenički heroj. Ono što me je ponukalo da to radim je on. Drugu knjigu sam nazvala “Srčana vena”, jer je to bio nadimak koji mi je dao otac” – izjavila je Sabina. 

“dani knjige-konjic '23”: promovisane dvije knjige sabine hodžić-mehmedović
Sabina Hodžić-Mehmedović

Autorica je dobitnica ovogodišnje novinarske nagrade “Nino Ćatić” u kategoriji za najbolji pisani tekst objavljen na portalu i novinama.

“Veoma sam sretna, jer jedna takva nagrada koja ima veliki značaj i u ime jednog velikog čovjeka, novinara, koji je izvještavao iz opkoljene Srebrenice do zadnjeg dana, za mene je nešto najljepše, što sam do sada u svojoj karijeri dobila” – poručila je Sabina, dodavši da je prevod knjige “Mom srebreničkom heroju” na njemački jezik u završnoj fazi, da će biće objavljena u Berlinu i biti uvrštena u univerzitetske programe kao literatura.

“dani knjige-konjic '23”: promovisane dvije knjige sabine hodžić-mehmedović
“Dani knjige-Konjic '23”: Promovisane dvije knjige Sabine Hodžić-Mehmedović

amila@radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

19.10.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima