back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Delegacija iz HNK boravila u posjeti Novom Pazaru

Delegacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju su činili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof. dr. Adnan Velagić, rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr. Alena Huseinbegović, savjetnik ministra, Nijaz Kurtović i prorektorica za nastavna pitanja, Azra Špago boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru.

Tokom posjete održani su sastanci sa predstavnicima Novog Pazara na temu proširenja međuinstitucionalne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Ministar Velagić je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorima, ističući značaj otvorenih vrata za studente iz Novog Pazara na Univerzitetu „Džemal Bijedić”.

„Otvorili smo nekoliko značajnih tema koje će biti od koristi i za stanovnike HNK i za građane Novog Pazara. Razgovor je tekao u pravcu povezivanja između Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanskog kantona i mislim da smo na tom planu postigli visok stepen usaglašavanja u pogledu budućeg studiranja na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru”, rekao je ministar Velagić.

Gradončelnik Novog Pazara Nihat Biševac je naglasio da je riječ o nastavku saradnje započete prije pandemije COVID-19.

„Prvo što spaja ljude su kultura i sport. Imamo mnogo prostora da uspostavimo saradnju na tim poljima”, poručio je je Biševac.

U okviru dvodnevne posjete održana je promocija Univerziteta „Džemal Bijedić” za novopazarske srednjoškolce. Rektorica Huseinbegović je istakla kvalitetu studijskih programa i moderne uslove studiranja na Univerzitetu.

„Ovo je Univerzitet koji postoji skoro pola vijeka, studentima nudimo izvrsne programe i najbolje uslove. Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo savremen kampus, gdje su uslovi za smještaj i studiranje izuzetni”, rekla je rektorica.

Članica Gradskog vijeća Denisa Curić izrazila je zadovoljstvo rezultatima i značajem akademske saradnje.

„Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi. Zahvaljujući ovim sastancima, budući studenti sada imaju priliku steći akademsko zvanje i u Mostaru. Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj”, rekla je Curićeva.

Delegacija iz HNK posjetila je Ugostiteljsko turističku školu u Novom Pazaru, Osnovnu školu „Stefan Nemanja“ i Muzej Ras Novi Pazar, gdje je najavljena saradnja između škola, kao i instutucija kulture sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Novog Pazara.

radiokonjic.ba/MONKS HNK

24.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima