Devastirano dječije igralište na Luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni

0
278

Uređene javne površine na području našeg grada su izložene stalnom devastiranju i uništavanju. Gotovo svakodnevno se susrećemo s polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljačk,i te devastiranim drvenim klupama. Ovaj slučaj devastiranja dijelova parkovskog mobilijara iz dana u dan se ponavlja u Dječjem parku Luka. Često se postavlja pitanje zašto omladina ima potrebu da uništava zajedničko dobro, koje služi svim stanovnicima ovog grada, a pogotovo je namijenjena za one najmlađe. O ovoj temi za radiokonjic.ba govorio je Samir Memić direktor JKP Standard Konjic.

devastirano dječije igralište na luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni
Samir Memić, direktor JKP Standard Konjic

„Primjetno je da su tu starija djeca, iako smo mi na samom ulazu u park postavili jednu tablu sa pravilima korištenja parka. Tu je i videonadzor, vidimo da se vrlo često dešava da starija djeca koriste neodgovarajuće, neadekvatno taj mobilijar i onda uslijed svega toga dolazi do uništavanja. Ja bih stvarno ovom prilikom zamolio sve, našu omladinu, pogotovo, da ne koriste parkovski mobilijar.  Ja sam nekoliko puta intervenisao i privatno, i zamolio tu djecu kad vidimo na videonadzoru, da na taj način ne koriste parkovski mobilijar, odnosno ovaj stariji uzrast nikako da ne koristi, nego da je to isključivo za malu djecu, da je to mobilijar do 12 godina otprilike, naših mališana“, dodao je Memić.

devastirano dječije igralište na luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni
Devastirano dječije igralište na Luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni

Popravljanje i obnova polomljenih i često devastiranih rekvizita za igru i zabavu, parkovskih klupa, korpi za smeće, drveća, cvijeća, zelenih površina od nesavjesnih građana postali su uglavnom konstantan posao uposlenika JKP Standard, no kako kaže direktor Memić, to nije rješenje ukoliko će se vandalizam nastaviti.

„Mi to popravimo jer dođe do mehaničkog oštećenja do pucanja te ponovo vratimo. Ali to nije onda više to. Mi se potrudimo da to profesionalno popravimo i vratimo, ali nije to rješenje iz razloga ako će isto ta djeca, više djece da koristi, te parkovske mobilijare. Njih po 4-5 zna na ovu ljuljačku tzv. gnijezdo, da sjednu da se ljuljaju, i naravno da dođe do oštećenja“, kazao je Memić.

PROČITAJ:   Pionirke ŽKK Konjic pobjednice Ladies - Cupa u Mostaru
devastirano dječije igralište na luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni
Devastirano dječije igralište na Luci, dijelovi parkovskog mobilijara uništeni

Pitali smo i građane našeg grada njihovo mišljenje o ovoj temi, evo šta smo zabilježili.

„Znate šta, vaspitanje je zatajilo, ja mislim da se ne trudimo da odgajamo ljude“, kazala je građanka Konjica.

„Meni je žao ja sam jedan od onih koji voli da je uredno da je čisto, da se održava, da se ne baca papir, flaša, da se ne čini nered, ja sam protiv toga. Savjest čovjeka, djeteta, odgoj bi trebao biti takav da nam je uvijek na umu, pa ne smijem to raditi, pa nije lijepo“, mišljenja je jedan od sugrađana.

„Sve potiče što djeca rade od roditelja, ako roditelji ne znaju djecu odgojiti kako treba onda normalno da će nam se dešavati ove stavri. Ja sam dole u Koloniji, kod nas klupe oni naprave, po nekolike godine to se razvaljuje , bože sačuvaj, eto. Nikad ovo prije rata nije bilo, da se razbija ovoliko u svojoj zemlji u svom gradu“, ističe građanka Konjica.

Kada je riječ o videonadzoru koji postoji, i mogućim sankcijama nesavjesnim građanima našeg grada, Memić pojašnjava.

„On postoji, 24h sata snima, mi smo u razgovorima sa nadležnima u Gradskoj upravi, tako da će doći do promjene u ovom djelu komunalne odluke, gdje će se taj videonadzor moći uskoro koristiti i za te sankcije, gdje će se moći izreći odgovarajuće mjere prema tom nadzoru“, kazao je direktor JKP Standard Konjic Samir Memić.

Podsjećamo na radost sve djece s područja našeg grada otvoren je park u Luci 29. septembra prošle godine. Direktor Memić dodaje da se svi građani ovog grada moraju potruditi kako bi se zaštitile zelene površine i prostor za one koji su naša budućnost, te uputio apel na  sugrađane da povedu računa o ponašanju svoje djece, kao i da spriječe svaki sljedeći prestup ove vrste.

PROČITAJ:   Zbog udesa na M 17 saobraćaj bio obustavljen

radiokonjic.ba

14.09.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267