Dino Ahmetović: Poliglota iz Čelebića

0

Dino govori pet jezika: romski, bosanski, njemački, engleski i francuski

Dino Ahmetović, učenik 9.razreda Osnovne škole Čelebići, pobijedio je prije nekoliko dana na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika. Riječ je o učeniku koji, osim maternjeg romskog, govori još četiri jezika: bosanski, engleski, njemački i francuski, pa za njega možemo reći da je pravi poliglota. Jezike je počeo učiti jako rano, jer i ostali članovi njegove porodice govore nekoliko jezika.

“Otac govori tri jezika, sestra tri-četiri, tako da u familiji svi govorimo po nekoliko jezika. Kod kuće komuniciramo na romskom, engleskom, njemačkom…Najteže mi je bilo naučiti engleski jezik”-kaže Dino.

Dio školovanja, treći i četvrti razred, on je proveo u Francuskoj, što je bila odlična prilika da nauči još jedan strani jezik.

“U Francuskoj sam bio dvije godine, od 2016. do 2018.godine. Završio sam tamo treći i četvrti razred. U početku nisam puno razumio, ali nakon tri-četiri mjeseca, uspio sam naučiti francuski jezik, pa mi je bilo lakše”-dodaje Dino.

dino ahmetović: poliglota iz čelebića
Dino Ahmetović i Saida Malović, profesorica njemačkog jezika i književnosti

Nakon povratka u BiH, naučio je bosanski jezik, a najteži dio kod učenje su mu bili padeži. Najviše uspjeha tokom školovanja pokazao je iz njemačkog i engleskog jezika. Prošle godine je na školskim takmičenjima iz ova dva predmeta osvojio prva mjesta, a ove godine, otišao je korak dalje, te je na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika osvojio prvo mjesto, a iz engleskog ga tek očekuje u narednim danima. Trenutno se priprema i za državno takmičenje iz njemačkog jezika, koje će se održati u aprilu u Sarajevu. Ukoliko pobijedi, Dinu očekuje i svjetsko takmičenje u Njemačkoj. Veliku podršku mu pruža i profesorica njemačkog jezika i književnosti Saida Malović, koja nastoji da što bolje Dinu pripremi za takmičenja.

“Dini predajem od šestog razreda i često se našalim i kažem da me je strah kada dolazim u njegov razred, jer ne znam šta će me Dino pitati i hoću li biti spremna da odgovorim. Dino je super i zadovoljstvo je raditi s njim. Sada se pripremamo za državno takmičenje, a ukoliko Dino pobijedi, on je već nekako ubijeđen u to, onda ga očekuje svjetsko prvenstvo u Njemačkoj”-istaknula je profesorica Malović.

dino ahmetović: poliglota iz čelebića
Diploma za osvojeno prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika

Dino razmišlja o upisu u turističku školu, ali definitivnu odluku još nije donio. Planira da počne učiti španski ili italijanski jezik, a po svemu sudeći, to za ovog vrijednog i marljivog učenika, pravog poliglotu, neće biti nikakav problem.

Dino, sretno!

radiokonjic.ba

26.03.2024.

samra@radiokonjic.ba